Železný chce být předsedou ČOV

  • 1
Dubnica, Praha - Na mítinku ve slovenské Dubnici v neděli poprvé od olympiády závodil. Jan Železný hodil 79,55 metru, stěžoval si na krátký rozběh. „S takovým výkonem vypadám jako idiot,“ poznamenal. Ale myšlenkami už směřoval jinam. Mimo oštěpařský sektor. „Rozhodl jsem se kandidovat na předsedu Českého olympijského výboru,“ oznámil v exkluzivním rozhovoru pro MF DNES.

Volby budou v lednu. Jediným protikandidátem je zatím Milan Jirásek, současný předseda ČOV. Další soupeři však mohou přibýt.

Jirásek minulý týden v rozhovoru pro Radiožurnál ujistil: „Nestáhnu svoji kandidaturu, ani kdyby se přihlásil Jan Železný.“

Oštěpaře podporuje Klub českých olympioniků a Česká sportovní, marketingová organizace ČOV. „Konflikt zájmů nehrozí,“ uvedl Miroslav Černošek, předseda představenstva České sportovní. „S funkcionáři ČOV jsme se dohodli na pokračování smlouvy do roku 2008 bez ohledu na osobu předsedy.“

Osmatřicetiletý Železný je na sklonku závodní kariéry. „Dostal jsem od sportu hodně a chci mu to nějakým způsobem vrátit,“ poznamenal.

Při rozhovoru byl přemýšlivý, vážil slova, kontroloval sám sebe. Nesršel humorem jako nedávno na tiskové konferenci před aténskou olympiádou.

Vyzývá k větší podpoře sportu od státních orgánů: „Přitáhneme tím mladší generaci. Pro stát je to výhodné.“ Navrhuje i schválení zákona, podle nějž bude držení steroidů trestným činem.

Dřív podnikal, zažil počátky sportovního marketingu v Česku. „Poznal jsem, co člověk musí udělat, aby získal prostředky,“ podotkl.

O své budoucnosti ve sportovní diplomacii uvažoval od konce 90. let. Dvakrát jej zvolili do komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru. Aténský pokus o čtvrtý olympijský triumf mu nevyšel, na hrách skončil devátý. „Selhal jsem tam,“ otevřeně přiznal.

Nedělní dubnický výkon byl druhý nejhorší z jeho čtyř letošních startů. Pokud získá v lednu post předsedy ČOV, absolvuje na jaře rozlučkový závod a oštěp odloží. Když prohraje, pravděpodobně bude házet i v sezoně 2005.

„Tu letošní jsem obětoval olympiádě. Za rok bych udělal pravý opak. Objížděl bych jen vybrané mítinky,“ plánoval.

Rozhovor s Janem Železným čtěte ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž