Jaroslav Bába v kvalifikaci na pražském ME | foto: Dan Materna, MAFRA

Výškař Bába cítí šanci. Jdu do toho, budu útočit na medaili, slíbil

  • 0
Laťka se chvěla pěkně dlouho, ale nakonec zůstala na stojanech a Jaroslav Bába si oddechl. Na první pokus zvládl potřebnou kvalifikační výšku 228 centimetrů, což na halovém mistrovství Evropy v Praze stačilo k postupu do osmičlenného nedělního finále.

„Medaile by neměla viset vysoko, budu na ni útočit,“ předsevzal si třicetiletý výškař před závěrečným dnem pražského šampionátu atletů.

Vypadáte spokojeně - všechno šlo podle plánu?
Ano i ne. Kvalifikace byla docela dlouhá a tudíž náročná, trvala přes dvě hodiny a i s rozcvičováním jsme v sektoru byli skoro dvojnásobek. Důležité bylo udržet se v pohybu. Nakonec tam těch 228 naštěstí zůstalo.

 Laťka se třásla a vy jste upaloval z dokočiště, jako se to dělalo kdysi. Tehdy platilo pravidlo, že když laťka spadne a závodník už je pryč z doskočiště, jepokus platný...
Já vím, že to už dávno neplatí, že rozhodčí zvedne bílý praporek, až když se laťka uklidní, ale přece jen, pro jistotu... To je takový zvyk.

Největší úspěchy výškaře Jaroslava Báby

Čtyři medaile

2004 - olympijské hry: bronz
2004 - halové MS: bronz
2011 - halové ME: stříbro
2013 - halové ME: bronz

Utíkal jste skoro tak rychle jako na olympiádě v Aténách v roce 2004, když jste získal bronz.
To ne, tehdy jsem upaloval z doskočiště radostí. Ale kdybych to tady mohl předvést v neděli, nezlobil bych se.

Zažil jste už někdy tak dlouhou kvalifikaci?
Nejspíš ne, bylo to fakt náročné. Škoda, že nás nerozdělili na dvě skupiny, takhle to zdlouhavé vyčkávání může znehodnotit výkony ve finále. Ale je to pro všechny finalisty stejné, musíme se s tím poprat.

V poslední době útočí špičkoví výškaři na velkých soutěžích na 240 centimetrů, což v Praze asi nehrozí...
Doufejme, někteří kluci tady nejsou. Rád bych na medaili zaútočil, bude viset na výšce kolem 231, možná 233 centimetrů. To by mohlo být v mých silách, mohl bych o medaili bojovat.

Soupeři mají podobné představy. Kteří budou nejtěžší?
Dneska dobře vypadal Řek Mástoras - strašně se mi líbil, skákal nesmírně uvolněně, stejně jako Rus Cyplakov. Ital Tamberi se dneska asi docela vyšťavil, protože opravoval snad na všech výškách, a do finále nakonec prolezl i Ukrajinec Procenko. Ale pozor na něj, jeho nic nerozhodí, umí skákat na velkých soutěžích. Bude to ale dost otevřené, těžko říct, kdo je favorit.

Kvalifikační pokus českého výškaře Jaroslava Báby na ME v Praze.

Říkal jste, že byste mohl o medaili bojovat. Nechcete se maličko opravit?
Tak jasně, že o ni bojovat chci. Půjdu do toho a budu se snažit předvést co nejlepší výkon. Uvidíme, na co to bude stačit

Dodává vám domácí prostředí ve spojitosti se soupeři větší elán než na srpnovém ME v Curychu, kde byli na první tři místa jasní favorité?
Určitě. Tady je větší šance. Nakonec i v tom Curychu byla šance - kdybych skočil 233, měl bych medaili, takhle jsem skončil čtvrtý. Tady je to vyrovnanější, zlato i bronz jsou stejně daleko. Bude záležet, jak se kdo vyspí a jaké bude mít štěstí.

V Curychu jste příjemně překvapil, zato tady na vás fanoušci hodně sází. Co vy na to?
Fakt? Tak to je dobře. Mně se ty poslední roky kromě hal moc nedařilo. Curych byl povzbuzením a třeba se dočkám i tady.

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž