Trenéry roku jsou Železný a kouč šampionů v plážovém volejbalu Tomatis

  22:25
Trenéry roku 2023 se stali oštěpařský kouč Jan Železný, jehož nejúspěšnější svěřenec Jakub Vadlejch získal bronz na mistrovství světa a vyhrál Diamantovou ligu, a Ital Andrea Tomatis, trenér mistrů světa v plážovém volejbalu Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera.

Jan Železný prožívá finále oštěpařů na mistrovství světa v Budapešti, v němž hází jeho svěřenec Jakub Vadlejch. | foto: Iva Roháčková

Výsledky ankety, kterou pořádá Český olympijský výbor a trenérská akademie, byly vyhlášeny v rámci divadelního představení Federer - Nadal v La Fabrice.

Železný na trůnu vystřídal trenéra vodních slalomářů Jiřího Prskavce staršího. V loňské atletické sezoně se pod jeho vedením dařilo zejména Vadlejchovi. Další tehdejší Železného svěřenkyně Nikola Ogrodníková v nevyrovnané sezoně získala stříbro na Evropských hrách, ale vypadla v kvalifikaci MS.

„Ten rok 2023 byl složitý. Hrozně si vážím toho, že Jakub Vadlejch na mistrovství světa zabojovala a získal medaili. Samozřejmě holkám se tak nedařilo, ale já vím, jaký ten sport je. Že je někdy krásný, někdy krutý, ale je to sport,“ řekl ČTK světový rekordman Železný.

Nyní má před sebou olympijskou sezonu. „Já to prožívám stejně, protože už jsem zažil tolik olympijských sezon, že už to pořádně nedokážu ani spočítat. Ale samozřejmě je to jiné vzhledem k závodníkům, že jsou pod větším tlakem, pod větším stresem, ale zároveň mají ještě větší touhu,“ uvedl trojnásobný olympijský šampion. Byl by rád, kdyby se vedle Vadlejcha, jenž má medailové ambice, na OH v Paříži kvalifikovaly z jeho skupiny také Irena Gillarová a Nikol Tabačková.

Další oceněný trenér Tomatis byl u historického úspěchu českého plážového volejbalu. Perušič se Schweinerem v říjnu ovládli světový šampionát v Mexiku. K tomu přidali tituly na turnajích nejvyšší kategorie Pro Tour Elite v brazilské Uberlandii a Paříži. Zatímco ve Sportovci roku soutěžili Perušič se Schweinerem mezi jednotlivci, Tomatis dostal ocenění jako týmový kouč. „I když jsou to jenom dva hráči, tak musejí spolupracovat, takže je to určitě týmový sport,“ řekl ČTK.

Hned ve čtvrtek zamíří s elitním českým párem na soustředění na Tenerife, kde budou až do prvního turnaje. Ten je čeká první týden v březnu v Dauhá. „Zatím pracujeme hlavně na fyzičce a všechno jde dobře. Věřím, že můžeme mít znovu výbornou sezonu,“ uvedl Tomatis. Místo na OH mají Perušič se Schweinerem díky světovému titulu jisté, přesto pro ně budou předolympijské turnaje důležité. „Chceme si udržet dobré nasazení pro olympiádu. Pět dobrých výsledků by nám pomohlo, abychom byli mezi čtyřmi nejvýše nasazenými týmy,“ dodal Tomatis.

Nejlepším trenérem v oblasti parasportu se stal Jan Šimek, který vede handicapované plavce. Trenérem objevitelem je tentokrát Josef Vosický, jenž desítky let působil u kladenské hokejové mládeže.

SELFIE. Plážové volejbalistky Kristýna Hoidarová Kolocová (vlevo) a Michala Kvapilová (vpravo) na tiskové konferenci společně s italským trenérem Andreou Tomatisem.

Dalších sedm osobností bylo uvedeno do Síně slávy. Byli mezi nimi někdejší reprezentační trenér stolních tenistů Pavel Špaček, který by u bronzu družstva mužů na ME 2005, plavecký trenér Jaroslav Strnad nebo bývalý kouč hokejové Sparty i reprezentace Pavel Wohl.

Prvním vítězem ankety byl v roce 2013 trenér rychlobruslařky Martiny Sáblíkové Petr Novák. Cena za kolektivní sporty se vyhlašuje od roku 2017. Tehdy ji získal volejbalový trenér Jiří Zach a po něm začal kralovat kouč basketbalistů Ronen Ginzburg, než ho před rokem sesadil z trůnu kouč stříbrné hokejové dvacítky Radim Rulík. Za rok 2020 se individuální ocenění nevyhlašovala. Tehdy byli oceněni „nezlomní trenéři“, kteří motivovali své svěřence za koronavirové pandemie.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Rangers slaví rychlý postup, nakročeno mají i Colorado s Vancouverem

29. dubna 2024  6:19,  aktualizováno  6:38

Aktualizujeme Hokejisté Rangers se stali prvním postupujícím celkem do druhého kola play off NHL poté, co...

Třetí titul v řadě pro Andělovou, tentokrát sebrala ten český

29. dubna 2024  5:58

Třetí titul za sebou oslavila basketbalistka Gabriela Andělová. Po dvou na Slovensku s týmem...

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

29. dubna 2024  1:20

Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila...

Hrdina Cienciala v euforii: V šatně jsme si řekli, že naše lajna rozhodne

29. dubna 2024  1:09

Tahle výměna bude šéfy pardubického hokejového klubu pravděpodobně docela dlouho strašit ve snech....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...