Světový rekordman Powell se vrací

Modesto - Pohled na jeho marnou bitvu s vlastním tělem rval srdce. Světový rekordman ve skoku dalekém Mike Powell se na olympijských hrách v Atlantě v roce 1996 pokoušel o zlaté završení své hvězdné kariéry. Pátý pokus v soutěži znamenal konec. Americký atlet se nekontrolovatelně zhroutil k zemi, po tváři obalené pískem stékaly hořké slzy zklamání. Bolest ve zraněném třísle prostě nešlo překonat. Na dlouhých pět let to byl jeho poslední závod. Nyní však pořadatelé sobotního mítinku v Modestu oznámili, že Powell potvrdil svou účast. Šampion se vrací.

V Atlantě nakonec skončil Mike Powell pátý. Z vítězství se radoval Carl Lewis a zkompletoval tak unikátní sbírku čtyř zlatých dálkařských olympijských medailí. Život legendárních atletů se stále proplétal. Oba velcí soupeři spolu absolvovali nejeden emocionální souboj.

Nejpompéznější bitvu dálkařské historie svedli na světovém šampionátu v Tokiu v roce 1991. Padl v ní nejproslulejší světový rekord všech dob. "Mimozemšťan" své doby, Bob Beamon, který na OH v Mexiku popřel svým 890 centimetrů dlouhým úletem všechny představy o hranici lidských možností, našel po třiadvaceti letech přemožitele.

Oba atleti bombardovali metu devíti metrů, nakonec se po strhujícím průběhu radoval z titulu šampiona i z nového světového rekordu (895) Mike Powell. "King Carl" skončil o pouhé čtyři centimetry za ním. Powell se stal mistrem světa i o dva roky později ve Stuttgartu, olympijského zlata se ale nikdy nedočkal. V roce 1988 v Soulu i o čtyři roky později v Barceloně se musel spokojit "jen" se stříbrnou medailí.

V sedmatřiceti ohlásil svůj návrat do dálkařského sektoru. Jak dopadne v sobotu v Modestu? Nechme se překvapit.

Nezměrná bolest, zklamání. Takhle si Mike Powell konec kariéry nepředstavoval


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž