Sprinterský trůn se otřásá, kdo bude králem?

  • 2
Paříž - Zatímco olympijský vítěz a mistr světa v běhu na sto metrů Maurice Greene ve čtvrtek večer oznámil, že se v sobotu nezúčastní pařížského finále Grand Prix, jeho americký krajan Tim Montgomery zopakoval svá slova ze začátku letošní sezony o tom, že nejrychlejšího muže planety sesadí z trůnu.

Mluvčí mezinárodní federace IAAF, jenž zprávu oznámil, dodal, že řídící orgán je s atletovým rozhodnutím srozuměn. Greeneův agent Emanuel Hudson řekl, že se dohodli po víkendovém mítinku Zlaté ligy v Berlíně. "Budeme v Paříži jen kvůli nějakým reklamním akcím spojeným s finále," potvrdil. Jeho svěřenec doběhl v berlínském závodě až šestý v čase 10 sekund a 20 vteřin.

Montgomery letos svého krajana porazil ve dvou dílech Golden League v Curychu a Bruselu. Rychlejší byl i na mítinku GP v Londýně, tam ale oba Američany předčil domácí běžec Dwain Chambers, vítězný i v Berlíně. To Montgomery nebere v potaz. "Stát se světovou jedničkou je pro mě důležité," řekl po příletu do Paříže. Je prý mimořádně motivován a chce dokázat, že právě on je dnes nejlepším sprinterem na světě.

Letos běžel ambiciózní Američan nejkratší sprint šestkrát pod deset vteřin, ale krom jiné porážky od Chamberse v Oslu odešel jako druhý či třetí z několika dalších závodů. Jeho skalp mají i další Američan Shawn Crawford a Portugalec Francis Obikwelu. V prestižním mistrovství Spojených států byl o setinu rychlejší Greene. Ten také vytvořil nejlepší letošní čas - 12. července v Římě zvítězil za 9,89 vteřiny. Montogmeryho maximum je 9,91 a zaběhl ho 30. srpna v Bruselu.

Průběžné pořadí ve světovém žebříčku na 100 metrů
1. Greene 1415 b., 2. Montgomery (oba USA) 1402, 3. Chambers (Brit.) 1381, 4. Williams (USA) 1355, 5. Obikwelu (Port.) a Collins (Sv. Kryštof a Nevis) oba 1333, 7. Miller (USA) 1323, 8. Lewis-Francis (Brit.) 1308, 9. Fredericks (Nam.) 1304, 10. Crawford (USA) 1298.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž