Usain Bolt (vlevo), Michael Frater (uprostřed), Asafa Powell

Usain Bolt (vlevo), Michael Frater (uprostřed), Asafa Powell - Finiš běhu na sto metrů na jamajském šampionátu. Usain Bolt (vlevo), Michael Frater (uprostřed)a Asafa Powell. | foto: Reuters

Sprintérský souboj gigantů vyhrál hladce Bolt

Souboj sprintérských gigantů vyhrál jasně Usain Bolt. V běhu na 100 metrů na jamajském šampionátu zvítězil časem 9,85 sekundy před Asafou Powellem. Toho na konci května připravil výkonem 9,72 o světový rekord. Šlo o jejich letošní první a zároveň poslední střet před olympiádou.

Očekávaný souboj na ostří nože se nekonal. Powell, který si na jaře zranil hrudní sval a od té doby nezávodil, v závěru na tradiční Boltovo zrychlení nenašel odpověď.

"Říkal jsem vám, že na žádný střet nedojde," řekl po doběhu Bolt. "Šlo o to dostat se na olympiádu. Fanoušci byli asi trochu zklamaní, ale já to říkal dopředu," uvedl.

Světový rekordman prohrál na dálku souboj s mistrem světa Tysonem Gayem, který na americké kvalifikaci v sobotu už ve čtvrtfinále zlepšil národní rekord na 9,77.

Na olympiádu se za jamajskou sprinterskou velmoc kvalifikoval i třetí Michael Frater (10,04).

Ani po sobotním vítězství Bolt neoznámil, zda v Pekingu poběží vedle své hlavní disciplíny dvoustovky i královskou stovku, na které září teprve v této sezoně.

"Ještě není rozhodnuto a nebude až do srpna," řekl trenér vytáhlého sprintera Glen Mills.

Powellův kouč Stephen Francis však nepochybuje o tom, že Bolt na startu olympijské stovky bude.

"Proč by nebyl? Počítáme s tím," prohlásil. Podle něj Powell stále ještě dohání manko po zranění kolena, které ho trápilo v úvodu roku. "Čeká nás ještě hodně práce, než se dopracujeme ke spokojenosti. Potřebuje tak tři týdny, aby mohl předvést to, na co má,"
dodal Francis.

Na startu ženské stovky v Pekingu bude chybět mistryně světa Veronica   Campbellová-Brownová, která doběhla v kvalifikaci až čtvrtá. Nestačil jí ani skvělý čas 10,88, nominace jí unikla o jedinou setinu, o kterou prohrála s třetí Sherone Simpsonovou.

Závod vyhrála Kerron Stewartová za 10,80 před Shelley-Ann Fraserovou 10,85. Campbellová-Brownová se ještě může kvalifikovat na olympiádu na dvojnásobné trati, na níž by měla obhajovat zlato z Atén.

Muži: 100 m: 1. Bolt 9,85, 2. Powell 9,97, 3. Frater 10,09, 400 m př. : 1.McFarlane 48,64

Ženy:
100 m: 1. Stewartová 10,80, 2. Fraserová 10,85, 3. Simpsonová 10,87, 400 m př.: 1. Walkerová 54,58

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž