Šebrle s Dvořákem se chystají na závod roku

  • 18
Paříž - Světový rekordman a obhájce titulu. Roman Šebrle a Tomáš Dvořák se chystají na světovém šampionátu na desetiboj, který v Paříži startuje v úterý. "Nevím, jak na tom budu," svěřil se Dvořák. Zato Šebrle cítí parádní formu. "Jsem už zdravý a rychlý jako vítr," řekl sebevědomý Šebrle.

Šebrle je favoritem. A kdo jsou jeho největší soupeři? Určitě americký desetibojař Tom Pappas, který ho už dvakrát porazil - loni na podzim v Talence a na halovém mistrovství světa v Birminghamu.

S výjimkou loňského Talence, kde závodil krátce po narození syna Štěpána, prohrál Šebrle naposled v Edmontonu 2001. Tam ho však trápilo zranění, stejně jako letos v hale.

"Zato, já jsem pořád takový jalový. Je to lepší, ale před šampionátem jsem byl zvyklý se cítit jinak," uvedl Dvořák. "Na druhou stranu se musím smířit s tím, že to s věkem už moc lepší nebude. Musím vařit z toho, co ve mně je."

Šebrleho přepadla před dvěma týdny viróza, kterou chytil od syna. Až den před úterním závodem přiznal, že ležel na kapačkách. "Ale o to jsem požádal sám, abych byl rychleji v pořádku," vysvětlil.

Stříbrný medailista z olympiády v Sydney na soustředění ve Fort Romeu před šampionátem shodil čtyři kila. "Chtěl jsem se cítit lépe, ale sílu jsem neztratil," tvrdí Šebrle, který je vedoucím mužem letošních světových tabulek se součtem 8807 bodů z Götzisu.

V Paříži se ve volných chvílích dívá na atletiku, ale pouze v televizi. Na stadionu ještě nebyl a ani tam nikdy nezávodil. "Až zítra," těšil se. "Mám formu, až jsem z toho nervózní a nemůžu spát."
 
Dvořák se Šebrlem v atletické vesnici potkávají své soupeře a vždy s nimi prohodí pár vět. "Magnússon vypadá, že má formu, má totiž pevný stisk," pokyvoval hlavou Šebrle. "Já jsem ho ale přetlačil," namítl s úsměvem Dvořák. "On se možná vypráskal na Romanovi," smál se.

Tajemstvím zůstává forma olympijského vítěze Erkiho Noola. "Prý je v háji, ale já
tomu moc nevěřím," pravil Šebrle. "Pappas vypadá nabušeně. Ale když udělá víc, já taky," věří si.

Desetibojaři v neděli sledovali vítězku sedmiboje Carolinu Klüftovou a její dva přešlapy ve skoku do dálky. "Byl jsem snad víc nervózní než ona," přiznal osmadvacetiletý Šebrle. Neumí si představit, že by se mu něco podobného stalo.

Problémem pro desetibojaře mohou být precizní pořadatelé, kteří z tašek atletů před vstupem na stadionu vyberou takřka všechno. "Snad budou shovívaví a uvědomí si, že tam budeme celý den," věřil Dvořák, jehož bude s novým koučem v ochozech sledovat také bývalý trenér a tchán Zdeněk Váňa.

"Za jonťák budu bojovat. Lehnu si na tašku a budu křičet nedám!" narážel se smíchem na pondělní vystoupení vyloučeného sprintera Jona Drummonda.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž