Šebrle odpovídal čtenářům iDNES

  • 12
Praha - Další třpytivý klenot přidal do své utěšeně se rozrůstající sbírky úspěchů Roman Šebrle. Sedmadvacetiletý atlet se v sobotu po dvoudenním vyčerpávajícím boji na halovém evropském šampionátu ve Vídni ozdobil zlatou medailí ze sedmiboje a spolu s Tomášem Dvořákem, který skončil druhý, potvrdil českou nadvládu nad vícebojařským světem. Roman Šebrle, jenž loni jako první v historii pokořil v desetiboji bájnou metu 9000 bodů, bude v pondělí krátce po svém příletu do Prahy odpovídat na otázky čtenářů. Cestou z letiště se ještě krátce stavil doma políbit manželku a chvátal do redakce iDNES. Odpovědi Romana Šebrleho najdete ZDE

Cenné kovy začal z velkých akcí vozit už na sklonku devadesátých let. Dlouho se potýkal s nálepkou 'korunního prince' českého, a posléze světového desetiboje. Šebrle ze stínu svého slavnějšího tréninkového partnera Dvořáka vystoupil v roce 2000 na olympijských hrách v Sydney, kde vybojoval stříbrnou medaili, zatímco tehdy dvojnásobný světový šampion pod širým nebem soutěž dokončil se zdravotními problémy a velkým sebezapřením.

Rok 2001 znamenal v životě Romana Šebrleho velký zlom. Nejprve zvítězil na halovém mistrovství světa v Lisabonu, kde o pouhé čtyři body zaostal za evropským maximem. Pak si zajistil místo v atletických dějinách, když v Götzisu vytvořil fantastický světový rekord v destiboji. S nadějí vzhlížel i k srpnovému světovému šampionátu v Edmontonu, jenomže v závodě ho zradilo tělo, MS po třetí v řadě vyhrál Tomáš Dvořák a na veřejnost vypluly zprávy, že ve zdánlivě idylickém hájemství skupiny trenéra Váni to delší dobu skřípe.

Na podzim se cesty obou velkých osobností rozešly, čas však postupně rozjitřené rány zhojil. Šebrle se svěřil do péče kouče Kupky a podrobil se operaci třísla. Dokázal se vrátit ve špičkové formě a před sedmibojem na HME ve Vídni dokonce ohlásil pokus o světový rekord. Jeho odvážný úmysl se nazdařil, ale závodník Dukly Praha zůstával ve hře o zápis do rekordních listin dlouho.

Roman Šebrle, jehož koníčkem jsou mimo jiné i počítače a internet, se narodil 26. listopadu 1974 v Lanškrouně. S manželkou Evou, která se ještě pod jménem Kasalová probojovala v běhu na 800 metrů do semifinále halového mistrovství Evropy, očekávají v září přírůstek do rodiny.

Roman Šebrle odpovídal krátce po návratu z HME ve Vídni v redakci iDNES na dotazy čtenářů


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž