Půjde Phillips ve stopách Owense a Lewise?

Paříž - Příklad ze svých slavných amerických předchůdců si vzal čerstvý mistr světa ve skoku do dálky Dwight Phillips. Poté, co v Paříži získal první titul mistra světa pod otevřeným nebem, se nechal poprvé slyšet, že by rád za rok na olympiádě v Aténách napodobil Jesseho Owense a Carla Lewise a vyhrál vedle dálky také stometrový závod.

Jeho regulérní osobní rekord na této trati má hodnotu 10,16 a s nedovolenou podporou větru běžel ještě o pět setin rychleji.

V letošním roce je Phillips v dálkařském sektoru králem, na halovém mistrovství světa v Birminghamu vyhrál díky poslednímu skoku. Osobní rekord atleta, který kvůli zranění zrušil start na letošní ostravské Zlaté tretře, má hodnotu 844 cm.

"Mým cílem je v Aténách vyhrát stovku i dálku," překvapil novináře pětadvacetiletý Phillips, jenž v Paříži nastoupil v modrobílé kombinéze s kapucí, podobné plaveckým kompletům. Za to si od fanoušků vysloužil přezdívku Spiderman.

Owens vyhrál oba závody v roce 1936 v Berlíně, Lewis opakovaně v letech 1984 v Los Angeles a o čtyři roky později v Soulu.

"Ještě jsem to nikomu na veřejnosti neříkal," přiznal atlet, který byl dodatečně nominován v Paříži i do americké sprinterské štafety, z níž vypadli z různých důvodů Tim Montgomery, Maurice Greene a Jon Drummond.

"Letos sprinty moc netrénuji, ale příští rok se dobře připravím," slíbil. "Budu schopen měřit síly s těmi nejlepšími Američany," věří si.

Phillips v Paříži zaskočil favorizovaného Španěla Yaga Lamelu a vrátil dálkařský titul do USA po deseti letech skokem dlouhým 832 centimetrů. Před Lamelu (822) se dostal i Jamajčan James Beckford pokusem o šest centimetrů delším.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž