Přečetla Ságu rodu Forsythů, porodila a je zpět

Praha - Přece jen se vrátila. Ludmila Formanová, dvojnásobná mistryně světa na 800 metrů, opět závodila na atletické dráze. Po dvouleté odmlce. A jako matka malého Petra. O víkendu při extralize zvládla čtvrtku za 55,36 vteřiny, skončila sedmá. "Není to nic světoborného, s takovým časem jsem počítala. Ale těšila jsem se," tvrdí dvaatřicetiletá žena.

Vzpomínáte? Rok 1999: Formanová triumfuje na osmistovce při halovémi letním mistrovství světa, vždy před slavnou Mutolovou. Zvlášť finiš z letního šampionátu v Seville je nezapomenutelný.

"Při výběhu ze zatáčky jsem si tehdy říkala: Podělala sis medaili, nechala ses zavřít. Rovinku jsem pak běžela ohromnou vůlí. Nic jsem nevnímala, ani cíl. Ani jsem nevěděla, že jsem vyhrála. Musela jsem se zeptat novinářů," vypráví.

Nepřemýšlí o zlaté repríze. "Jsem realistka. Osmistovku za 1:56 už asi nedám. Budu spokojená s časy kolem dvou minut, s těmi se dostanu na velké mítinky."

 Od roku 2000, kdy vzdala na olympiádě v Sydney, byla téměř nepřetržitě zraněná. Lýtko, kotník, svaly, okostice, záda, to vše ji bolelo. V roce 2003 ulehla s vyhřezlou ploténkou na operační stůl. "Ale teď jsem zdravá. Dlouho jsem si odpočala," ujišťuje.

Loni v září přivedla na svět syna Petra. "Změnily se mi životní priority. Už se nestresuju kvůli tréninku," povídá. I těhotenství si předtím užila. Přečetla Ságu rodu Forsythů, lyžovala, plavala, necestovala. Dvakrát týdně se učila anglicky. "Bylo to krásné období. Spousta klidu, žádný stres."

Jenže v zimě usoudila: Už toho klidu mám dost. "Zastesklo si mi po atletice, měla jsem roupy." Doma ve Vodrantech se rozběhla po lesních cestách. Trenérka Jarmila Kratochvílová ji zpovzdáli sledovala a povídala: "Když tě vidím, možná by nebylo od věci, abys to zase zkusila."

"Tak jo," odvětila Formanová. Chůvu k synovi shánět nemusela, manžel ho stihne ohlídat při práci. Formanová navíc trénuje jen jednofázově, poloviční dávky co dřív.

Inspiroval ji návrat oštěpařky Nikoly Brejchové. A jak nejlépe sladí mateřství s vrcholovým sportem, si nechala poradit od lyžařky Kateřiny Neumannové.

Svůj návrat omezila maximálně na tři roky. Těší se na mistrovství republiky, možná se už odváží i k osmistovce. Limit pro mistrovství Evropy do Göteborgu je 2:01,80.

"Ale jen se splněným limitem bych do Göteborgu neodjela," říká. "Abych tam jela na týdenní výlet a pak vypadla v rozběhu, to ne. Myslím na časy kolem dvou minut. Abych měla na finále."

Je přece mistryní světa...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž