Asafa Powell na Zlaté tretře

Asafa Powell na Zlaté tretře | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Powell bude na Diamantové lize v Paříži, pak může zase pykat za doping

  • 0
Jamajský sprinter Asafa Powell vyhlíží 5. červenec, kdy se má představit na mítinku Diamantové ligy v Paříži. Pro bývalého světového rekordmana v běhu na 100 metrů to však může být na dlouhou dobu poslední sprint. Závod se totiž koná jen dva dny před tím, než o jeho odvolání v dopingové kauze rozhodne arbitráž CAS.

Sportovní soud v Lausanne nedávno udělil Powellovi i jeho krajance Sheron Simpsonové dočasné povolení k závodění, oba atleti ale musí počítat s tím, že pokud jim CAS nevyhoví, znovu se ocitnou v trestu.

Vrací se i Gay

V letošní sezoně se vrací k závodění po ročním trestu za doping také bývalý americký mistr světa na stovce a dvoustovce Tyson Gay. Poprvé by měl běžet v Lausanne 3. července a o čtyři dny později na mítinku v Montreuil.

Bývalý světový rekordman a trojnásobná olympijská medailistka Simpsonová měli loni v červnu na jamajském šampionátu pozitivní test na zakázaný stimulant oxilofrin a dostali trest na rok a půl.

Letos však požádali o snížení trestu na tři měsíce proto, že šlo prý o takzvaný lehčí prohřešek proti pravidlům o dopingu. Oba tvrdí, že oxilofrin pocházel z jednoho z potravinových doplňků, které jim dodal fyzioterapeut Christopher Xuereb.

Arbitráž CAS má jednání naplánované na 7. - 8. července. Pokud potvrdí pro Powella a Simpsonovou původní tresty od jamajské antidopingové komise JADCO, vyprší jim distanc až 20. prosince.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž