Paříž se těší na pět zlatých atletů

Praha - Pětice atletů, kteří jsou ještě ve hře o podíl z jackpotu ve výši milionu dolarů, a start olympijského šampiona ze Sydney 2000 Maurice Greena jsou lákadly, která by podle organizátorů třetího dílu seriálu Zlaté ligy měli přitáhnout do ochozů stadionu Stade de France v pátek 50 000 diváků.

Největší pozornost budou poutat na mítinku Gaz de France "zlaté disciplíny", v nichž se ještě bojuje o jackpot.

Absence soupeřů zvučných jmen může zpříjemnit situaci výškařce Hestrie Cloeteová i diskaři Virgiliusovi Aleknovi. O třetí vítězství v řadě - po mítinku v Bergenu a v Římě - se bude usilovat také trojskokanský král současnosti Christian Olsson ze Švédska.

Čtvrtkařce Tonique Williamsové "odpadla" největší soupeřka - mistryně světa z Paříže 2003 Mexičanka Ana Guevarrová. "Fakt, že jsem Anu už porazila, mi dodal sebevědomí, ale každý závod je jiný," upozornila Williamsová. V Paříži zakleknou spolu s ní do bloků také překážkářky - Australanka Jana Pittmanová a Rumunka Ionela Tirleaová.

Felix Sanchez z Dominikánské republiky se na 400 m překážek utká s výbornými Američany, vítězem olympijské kvalifikace Jamesem Carterem a Angelem Taylorem.

Měla by to být velká podívaná, ačkoli bude ve francouzské metropoli chybět řada atletů světové špičky. Na startu nebude také ani jeden ze zástupců české atletiky.
Někteří z atletů už dávají přednost přípravě na olympijské hry v Aténách, Američané mají za sebou náročnou domácí kvalifikaci. I proto se odhlásila sprinterská hvězda Marion Jonesová. Dle svých představ neuspěla na domácích "trials", když se kvalifikovala pouze v dálce a kvůli únavě odstoupila z dvoustovky.

Běh na 100 m žen však bude mít zajímavý náboj. Na start se postaví domácí favoritka, mistryně Evropy z Budapešti 1999 Christine Arronová a proti ní líderka letošních světových tabulek Ivet Lalovová. Bulharka zaběhla v závodě Evropského poháru v Plovdivu čas 10,77 s.

Na nejkratší mužské sprinterské trati chce pořádně oslavit páteční třicáté narozeniny trojnásobný mistr světa a olympijský šampion ze Sydney 2000 Maurice Greene. V Sacramentu vyhrál americkou kvalifikaci časem 9,91 s a Paříži slíbil další skvělé představení.

Zajímavý bude také běh na 400 m. Domácí hvězdy Leslie Dhjone a bronzový z loňského světového šampionátu Marc Raquil budou totiž soupeřit i s Jeromem Youngem, americkým čtvrtkařem, který má "na triku" dopingový skandál. A Francouzům se jeho start v Paříži vůbec nelíbí. "Nevím, proč je vlastně Zlatá liga spojována s takovými lidmi," řekl Dhjone deníku l´Equipe.

Jerome Young měl pozitivní test na nandrolon v roce 1999, ale trest mu byl po odvolání prominut a startoval na olympijských hrách v Sydney 2000. "Díky" tomu, že běžel rozběhy ve štafetě na 4x400 m, požádala IAAF Mezinárodní olympijský výbor, aby Američanům bylo dodatečně odebráno zlato. "Jeho distanc se vztahuje k sezonám 1999 až 2001 a teď jsme v roce 2004. Neříkáme, že je čistý, ale nebudeme také nikoho soudit," řekl za organizátory Gerard Rouselle.

Američan Maurice Greene chce v Paříži slavit třicáté narozeniny ve velkém stylu


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž