Ostravu mají nadchnout atletické celebrity

  • 10
Praha, Bratislava - Plný vítkovický stadion možná uvidí stometrový sprint pod deset vteřin. Lídry ostře sledovaného běhu na červnové Zlaté tretře zatím jsou Kim Collins a Coby Miller, borci se shodnými osobními rekordy 9,98. Příjezd dalších megahvězd je ve finálním jednání. "Víme, že na startu budou ještě lepší sprinteři," už teď tvrdí manažer mítinku Alfons Juck. Slibobaná esa, která chce vytáhnout z rukávu až těsně před podnikem Super Grand Prix, jsou převážně z Velké Británie. Jistý je mimo jiné start mílaře El Guerrouje, překážkáře Sanchéze nebo domácích celebrit Železného, Šebrleho a Mužíka.

Dosavadní rekord mítinku drží už sedm let za čas 10,10 americký rychlík Terrance Bowen. "Pokud bude příznivý vítr, můžeme se tentokrát dostat i pod magickou hranici deseti vteřin, to by byla událost," konstatuje manažer Juck.

Opěvovaná americká dvojce Greene - Montgomery, tedy první dva ze světového šampionátu před dvěma lety v Edmontonu, do Ostravy 12. června zřejmě nepřiletí. "Jejich finanční nároky jsou neúnosně vysoké a nikde není záruka, že by předvedli lepší čas než Collins a jiní, kteří se divákům představí."

Sedmadvacetiletý Collins, jenž po zisku první medaile z vrcholného atletického podniku pro karibský ostrov Sv. Krištov a Nevis dostal diplomatický pas, skončil v Edmontonu šestý, ovšem dvoustovku doběhl na třetím místě. V hale v Birminghamu byl na 60 metrů druhý. V žebříčku IAAF na sto metrů ho úspěchy vynesly na čtvrtou pozici.       

Velkou konkurenci Collinsovi na Zlaté tretře bude dělat o rok mladší americký sprinter Coby Miller. V halové sezoně 2003 si zlepšil 60 metrů na 6,49 a vyhral mítinky v Gentu, Stockholmu, Lievine a Linzi. Ve světovém žebříčku je sedmý.

Fanoušci se mohou těšit na poutavé představení. Světový rekordman v deseti boji  Šebrle se představí v dálce, vůbec premiérový start sezony plánuje oštěpař Železný. Ten se v úterý večer vrací z pobytu v Jihoafrické republice.

"Start nám přislíbila i další zvučná jména, chceme udělat všechno, aby byl stadion vyprodaný a tisklo se na něm 22 000 diváků," prohlásil Juck.

Práce na rekonstrukci vítkovického stadionu jsopu v plném proudu, organizátorům nahrává dobré počasí, které nenarušuje časový program prací.

Vrcholem sezony je srpnové mistrovství světa, které připravuje Paříž.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž