Odložilův memoriál slibuje parádní podívanou

Praha - Po Zlaté tretře si mohou čeští diváci vychutnat další velký atletický podnik. Pondělní Memoriál Josefa Odložila nabídne zástup zahraničních hvězd, mezi nimiž figurují olympijští vítězové, mistři světa, či světoví rekordmani. Česká špička bude mít poslední možnost zasáhnout do bojů o nominaci na Evropský pohár, který se uskuteční v příští víkend v Banské Bystrici.

"Tým už se rýsuje, ale ještě může dojít k drobným korekturám, protože sestavu lze upřesnit na poslední chvíli," podotkl František Fojt, ředitel Českého atletického svazu, jemuž vyrovnaná výkonnost českých závodníků v letošní sezoně paradoxně přidělává vrásky na čele.

"Jsem z toho trochu nervózní," usmál se při pohledu na plnící se seznam limitářů pro ME. "Kritéria pro účast už jich splnilo třiatřicet a my jsme v Mnichově zamluvili v atletické vesnice pro celou výpravu jen šedesát míst. Věřím ale, že ještě další přibydou," zadoufal Fojt.  

Na Julisce, kde se letošní Odložilův memoriál koná, bude z tuzemské elity scházet vedle Železného a Šebrleho a také trojskokanka Kašpárková a oštěpařka Tomečková, jež souží zranění. "Formanová, která honí limit a Mužík jsou na startovních listinách nedělního mítinku v Lille," poznamenal ředitel klání Jaroslav Ševčík. Hlavní osobností bude desetibojař Dvořák, jenž se rychle vrací z víkendového desetiboje v Ratingenu.

V soupeření mezi nejlepšími mítinky EAA udělala ostravská Zlatá tretra slibný krok k získaní statutu závodu Grand Prix, ale její pražský rival se nevzdává. "Kalhoty před brodem ještě nestahujeme," pravil odhodlaně Ševčík a dodal, že rozpočet mítinku se pohybuje kolem deseti milionů korun. Startovné se vyplácí jen medailistům z velkých akcí, ostatní atleti jsou hodnoceni bonusovým systémem podle kvality výkonu.

Dlouho avizovaným vrcholem by měl být závod na 1500 metrů, kde se představí olympijský vítěz Noah Ngeny. Z dalších velkých jmen nechybí překážkáři Jackson, García, Hernandez, Bownes,  trojskokani Quesada, Romain a Mbango Etoneová, tyčkaři Markov, Lobinger, Brits, Čisťjakov, Grigorjevová či Isinbajevová, koulaři Martínez a Olsen s Bělonogem nebo kladiváři Ziólkowski a Škvaruk. V jednámí je například ještě start nigerijského sprintera s portugalským pasem Obikwelua a druhé nejlepší trojskokanky letošní sezony Ukrajinky Govorovové.

V soutěži tyčkařů se uvažovalo o exhibičním startu akrobatického lyžaře Aleše Valenty, ale fandové olympijského vítěze ze Salt Lake City si svého miláčka během mítinku užijí pouze při hodinové autogramiádě. "Aleše jsem oslovil, dlouze se zamyslel a nakonec se rozhodl, že by nerad ohrozil nejlepší české závodníky," vyprávěl Jaroslav Priščák, šéf Dukly, která patří mezi hlavní organizátory. 

Další informace o Odložilově memoriálu najdete ZDE , ZDE a ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž