Moskva hostí gala se sedmi Čechy

  • 5
Praha - Třináct individuálních obhájců titulů z Budapešti 2004, včetně olympijského šampiona v desetiboji Romana Šebrleho, se objeví o víkendu v Moskvě. Na halovém mistrovství světa v komplexu Olympijskij však bude několik hvězd chybět - třeba zraněná halová světová rekordmanka ve výšce Kajsa Bergqvistová.

Kromě Šebrleho čeká v ruské metropoli na start dalších šest atletů - překážkář Stanislav Sajdok, výškaři Tomáš Janků, pátý muž světových tabulek Svatoslav Ton, Iva Straková a letos čtvrtá na světě  Barbora Laláková a bývalá halová mistryně světa ve skoku o tyči Pavla Hamáčková.

Uvedená šestice je v Moskvě už od středy - časový posun a organizační problémy na letišti Šeremetěvo však způsobily, že do hotelu se závodníci dostali až kolem osmé hodiny večer a první tréninky v olympijském komplexu mohli absolvovat až ve čtvrtek.

Ten - dle dlouholetého zvyku - zvolil jako den odletu také Roman Šebrle. Jeho souboj s americkým mistrem světa Bryanem Clayem měl být jedním z vrcholů třídenního klání, ale sám český vícebojař před odletem připustil, že nemoc, se kterou se potýkal uplynulý týden, jej pravděpodobně nepustí k souboji o třetí halový světový titul.

V sedmičlenném českém týmu chybí dva medailisté z Budapešti - stříbrný tyčkař Adam Ptáček, který se nenominoval, a zraněný výškař Jaroslav Bába, jenž vybojoval před dvěma roky bronz.

Hvězdy lákají prémie

Excelentní představení v Rusku chybět nebudou. Hvězdy navzdory kolizi termínů s Hrami britského společenství v Melbourne nabraly většinou směr Moskva.

Zřejmě je přitáhly také prémie mezinárodní federace IAAF, která vyplatí medailistům celkem 2,288 milionu dolarů, za světový rekord je navíc tradiční bonus 50 000 dolarů. O tuto prémii budou usilovat hlavně štafety USA a ruských žen na 4x400 metrů a zřejmě také tyčkařka Jelena Isinbajevová.

"Nemám příležitost závodit na domácí půdě tak často, takže chci předvést co nejlepší výkon," uvedla nejlepší atletka loňského roku, která zahájila sezonu v únoru v Doněcku halovým světovým rekordem 491 centimetrů.

Mezi největší hvězdy bude patřit Maria Mutolaová z Mosambiku, která bude útočit na rekordní sedmý titul halové mistryně světa v běhu na 800 metrů. O jeden ji připravila před sedmi lety v Maebaši česká půlkařka Ludmila Formanová.

Kvalitní výkony slibují soutěže výškařů - favority jsou olympijský vítěz Stefan Holm ze Švédska a při neúčasti Bergqvistové Chorvatka Blanka Vlašičová.

Nejvyšší ambice mají i americký koulař Cantwell, ruská čtvrtkařka Nazarovová či trojskokanka Lebeděvová, jediná vítězka jackpotu z loňské Zlaté ligy. Bude však skákat jen trojskok, třebaže má zlato i z dálky.

Chybí Johnson i Deversová

Obhájců titulů chybí devět, mezi nimi také britský sprinter Gardener, jenž dal přednost právě Hrám Britského společenství.

Startovat nebudou běžci Korir a Lagat, americký překážkář Johnson vynechal halovou sezonu a jeho krajanka Deversová nenastoupila do domácí kvalifikace. Zraněný je stále švédský trojskokan Olsson.

Mimořádně silní budou domácí atleti, kteří nominovali 30 mužů a 33 žen, a v sestavě mají všechny obhájce titulů z Budapešti. Ruské ženy vedou letošní halové světové tabulky v devíti disciplínách. Rusko bylo nejúspěšnější zemí v Budapešti, odkud výprava odvezla osm zlatých, šest stříbrných a pět bronzových medailí.

"Naším cílem je získat celkem osmnáct medaili, šest od každé barvy," citovala agentura Reuters ruského šéftrenéra Valerije Kuličenka.

V porovnání s minulými šampionáty se bude bojovat o dvě sady medailí méně, neboť byly vyřazeny závody na 200 metrů v obou kategoriích.

Mistrům světa IAAF vyplatí 40 000 dolarů, za druhé místo polovinu a za bronz dostanou atleti 10 000 dolarů. Prémie jsou odstupňovány až do šestého místa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž