Ivan Uchov

Ivan Uchov | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Cena atletických hvězd? Bolt za pět milionů, Uchov za desetinu

  • 0
Moravská výškařská tour se znovu těší na start Ivana Uchova, již posedmé. Poprvé však ruský atlet, kterému v roce 2011 v Hustopečích chybělo jen málo k překonání světového halového rekordu Kubánce Sotomayora 243 cm, dorazí na lednové Hustopečské skákání a Beskydskou laťku v Třinci v roli čerstvého olympijského vítěze.

Co to znamená pro organizátory mítinků?

"Jistou starost," připouští atletický manažer Alfonz Juck. "Na základě olympijského zlata je jeho cena celkem logicky jiná než v minulosti, stoupla zhruba o třicet procent. A nezapomeňte, že na výškařských mítincích může mít závodník vyšší cenu než za běžný mítink, kde je mnohem víc disciplín. Tam může být jedním z mnoha, ale tady bude jediným olympijským vítězem," dodává Juck a dává tak za pravdu domněnkám, že na podobných specializovaných mítincích si výškaři přijdou na své.

Když přijede na ostravskou Zlatou tretru král světové atletiky Usain Bolt, poutá mimořádnou pozornost, jeho vystoupení sleduje zaplněný stadion a prostřednictvím televizních kamer a zpravodajů málem celá planeta.

Oproti tomu Uchov bude závodit ve městech, která jsou v zahraničí známá možná mezi atlety. Atletické nadšení chybět nebude, musí se však natěsnat do skromnějších hal a kanál ČT sport přinese závody až ze záznamu.

Srovnání nesnese ani cena obou atletických hvězd. V případě jamajského sprintera se při letošním ročníku Zlaté tretry spekulovalo o částce 300 tisíc dolarů (asi pět milionů korun), což tehdy nikdo nepotvrdil, ale ani nevyvrátil.

A hodnota Uchovova startu v Moravské tour? Tu vám nikdo neřekne, ale v kuloárech se hovoří o částce dvacet až třicet tisíc dolarů.

Manažer Juck říká jediné: "Je to určitě nejdražší skokan, který kdy v Moravské tour startoval."

, Lidové noviny

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž