Valerie Adamsová po zisku titulu mistryně světa v roce 2011.

Valerie Adamsová po zisku titulu mistryně světa v roce 2011. | foto: Reuters

Adamsová končí kariéru, následuje další elitní koulařku Schwanitzovou

  • 0
Čtyřikrát se stala mistryní světa pod širým nebem a čtyřikrát v hale. Loni na olympijských hrách v Tokiu přidala Valerie Adamsová ke dvěma zlatým a stříbrné medaili ještě bronz. Tím však její řádění v koulařském kruhu skončí, novozélandská atletka se rozhodla v 37 let svou parádní kariéru uzavřít.

Hvězda koulařského kruhu triumfovala na olympijských hrách v Pekingu 2008 a Londýně 2012, v Riu de Janeiro 2016 získala stříbro a ještě vloni v Tokiu bronz. 

„Po něm jsem přemýšlela, jestli se pustit do další přípravy. Dala jsem si čas na rozmyšlenou a moje srdce, můj rozum a moje tělo mi na tu otázku jednoduše odpověděly. Nastal čas skončit,“ oznámila Adamsová novinářům.

Adamsová od roku 2007 do roku 2014 ovládla všechny světové šampionáty venku a v hale. Disciplíně dominovala bez porážky v letech 2010 až 2014, kdy vyhrála za sebou 56 mezinárodních soutěží. 

Dokázala se k atletice vrátit i jako matka a Nový Zéland reprezentovala 22 let, nyní se chystá trénovat svoji sestru Lisu a pomoci jí ke startu na příštích paralympijských hrách.

Novozélandská koulařka Valerie Adamsová vymršťuje kouli v rámci závodů Diamantové ligy ve Stockholmu.

Adamsová oznámila konec kariéry jen tři dny poté, co se ke stejnému kroku nečekaně odhodlala její nástupkyně na světovém trůnu Christina Schwanitzová z Německa. Šestatřicetiletá šampionka z MS v Pekingu 2015 se rozloučila třetím místem při víkendovém domácím halovém šampionátu. Z MS má kompletní medailovou sbírku, z haly stříbro, dvakrát se stala mistryní Evropy venku a jednou pod střechou.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž