Marion Jonesová

Marion Jonesová. | foto: Reuters

Jonesová dopovala. Idol Ameriky je na dně

  • 21
Washington, Praha - Po strmém toboganu padá do propasti. Bývala půvabným idolem Ameriky. Dnes platí: Marion Jonesová = lhářka. Každým dnem ztrácí půdu pod nohama. Je bez peněz. Je bez nabídek k práci. Nedostává alimenty na syna. A co hůř: Je vinna. Podváděla.

Ještě loni ujišťovala: "Jsem připravena odpřísáhnout, že všechny moje vzorky byly čisté, bez dopingu."

Nyní tatáž žena provinile píše: "Zklamala jsem vás. Promiňte."

Že byla první atletkou, která získala na olympiádě pět medailí? Zapomeňte. O tři zlaté a dvě bronzové z her v Sydney 2000 brzy přijde.

List Washington Post zveřejnil včera text dopisu, jehož kopii získal a v němž se Jonesová rodině a přátelům svěřila: "Dva roky jsem brala zakázaný steroid."

Od sezony 1999 prý užívala látku, které se přezdívalo The Clear (Čistý), protože byla v té době známými metodami nezjistitelná. Jde o tetrahydrogestrinon (THG), produkt laboratoře BALCO.

Jonesová v dopise tvrdí, že ho dostávala od kouče Grahama, aniž by tušila, že to je zakázaná látka. Trenér jí údajně řekl: Dávám ti neškodné lněné semínko. Pravdu se měla dozvědět teprve v roce 2002, kdy s Grahamem ukončila spolupráci. Svoji vlastní vinu (!) chce nyní dosvědčit také u soudu v New Yorku.

Může ztratit nejen medaile, ale zároveň svobodu. Za předchozí lživé výpovědi jí hrozí až šestiměsíční pobyt ve vězení. Už před třemi lety byla prošetřována v souvislosti s aférou BALCO a obviněna z dopingu šéfem laboratoře Contem.

Dopovali také její exmanžel Hunter a expřítel Montgomery. Ona však jakákoli podezření dlouho odmítala. Conteho tehdy žalovala za pomluvu. "Stálo mě to tisíce dolarů, abych se obhájil. Ale vidíte, měl jsem pravdu," říká teď Conte.

Loni nalezli ve vzorku Jonesové na mistrovství USA zakázaný erythropoetin, jenže B-test jeho přítomnost nepotvrdil, atletku omilostnili.

Přesto od té doby nedostávala pozvání na mítinky, déle než rok nikde nestartovala.
Zažalovala též svého bývalého kouče Dana Pfaffa za porušení smlouvy a poškození jména, ale i tento proces prohrála. Sama mu musela zaplatit v přepočtu 5 milionů korun.

Podle listu Los Angeles Times se zadlužila natolik, až byla nucena prodat luxusní vilu v Severní Karolíně za 50 milionů korun. Na kontě jí zbylo posledních 40 000. Stěžovala si, že Tim Montgomery neplatí výživné na jejich společného syna.

"Jsem úplně bez peněz. Účty, právníci, tolik to stálo! Prosím Boha, aby mi pomohl," posteskla si. "Kdo mě zaměstná?" ptá se nyní žena, která za dob své největší slávy vydělávala 70 milionů korun ročně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž