SPRÁVNÉ POŘADÍ. Asafa Powell (vlevo) věří, že dokáže světového rekordmana Usaina Bolta letos porazit.

SPRÁVNÉ POŘADÍ. Asafa Powell (vlevo) věří, že dokáže světového rekordmana Usaina Bolta letos porazit. | foto: AP

Jestli je Bolt člověk, porazím ho, vzkázal Powell světové jedničce

  • 4
Býval nejrychlejším sprinterem planety, na stovce kraloval do doby, než se zjevil Usain Bolt. Asafa Powell tak mohl klidně ztratit motivaci. Jenže omyl! Jamajský rychlík má velké sny i teď, svému bleskovému krajanovi navzdory. Jsi porazitelný, vzkazuje Boltovi zkraje sezony.

Svoje snažení zahájil v Dauhá na úvodním mítinku Diamantové ligy. Z Kataru poslal krajanovi tento vzkaz: "Chci letos udělat něco, co lidem otevře oči."

A taky něco, co Boltovi řekne: Ne všechno půjde v této sezoně tak, jak sis naplánoval. "Na co doteď sáhl, to mu vycházelo, vyhrával jednoduše. Uvidíme, co se stane letos. Jestli uslyšíme další WOW!"

V první diamantové bitvě roku Powell vyhrál časem 9,81, který je přes dvě desetiny vzdálený Boltovu maximu. "Přesto věřím, že na světový rekord mám," předvídal sedmadvacetiletý sprinter, který před dvěma lety přepustil první místo v historických tabulkách právě současnému králi stovky.

"Přemýšlím pozitivně," říkal před startem.

"Nesoustředím se na konkrétní časy nebo světový rekord."

"Poběžím naplno. A jestli tohle naplno bude stačit na nové maximum, budu šťastný."

Jamajčan měnil hodnotu světového rekordu dvakrát: v roce 2005 v Aténách na 9,77 sekundy, o dva roky později v Rieti na 9,74. Jeho osobním maximem je teď čas 9,72, pátý nejlepší výkon historie, o nějž se dělí právě s Boltem.

Powell je poslední, kdo dokázal na stovce světového rekordmana porazit. Při Grand Prix ve Stockholmu 2008 byl o setinu rychlejší.

"Jestli je Usain člověk, pak ho můžu porazit i teď," je přesvědčený. "Strašně moc tomu věřím, nic přece není nemožné."

Dokáže ale zaběhnout nejkratší trať za 9,58, jak to umí blesk z Trelawny? I když má asi nejlepší starty na světě, sotva se dostane Boltovi na roveň. Navzdory tomu, že stovku pod deset sekund zvládl v kariéře už šedesátkrát.

"Nemyslím si, že musím zaběhnout osobní maximum, abych Usaina porazil. Ani on nedokáže zaběhnout čas 9,5 sekundy, kdykoliv se mu zachce," doufá Powell. "Jsem zdravý, plný sebevědomí a vím, že vítěz může být jen jeden. Snad to letos budu já!"


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž