HVĚZDY. Na Zlaté tretře předali hokejku Usainu Boltovi Jaromír Jágr a Petr Vampola (vpravo). Bolt se stal kapitánem jamajského hokejového mužstva

HVĚZDY. Na Zlaté tretře předali hokejku Usainu Boltovi Jaromír Jágr a Petr Vampola (vpravo). Bolt se stal kapitánem jamajského hokejového mužstva | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Jágr věnoval Boltovi hokejku. Hned jsem věděl, že má talent, smál se

  • 17
Sklidil aplaus stejně jako Usain Bolt - největší hvězda Zlaté tretry. Hokejový mistr světa Jaromír Jágr byl čestným hostem ostravského mítinku, při jeho slavnostním zahájení věnoval jamajskému fenoménovi podepsanou hokejku. "Už jak ji chytil, bylo vidět, že je to sportovní talent," řekl Jágr.

S Boltem se Jágr potkal vůbec poprvé. Pozdravili se, potřásli rukama.

"Jen bych se opakoval s tím, jaký je to fenomenální sportovec," vysekl útočník sprinterovi poklonu. "Důležité je, že přijel sem k nám do Česka, že tu závodí a že ho můžeme vidět na vlastní oči," vzkázal novinářům.

Bolt český národní sport nikdy neviděl. Až po příletu do Česka sledoval záznam z vítězného šampionátu. "Viděl jsem tu hokej v televizi. Zaujalo mě to. Je to tvrdý sport," řekl na středeční tiskové konferenci.

Vampola při setkání s Boltem nemohl mluvit

Spolu s Jágrem přišel nejrychlejšího muže planety pozdravit i další mistr světa z Německa Petr Vampola, který Boltovi věnoval puk z hokejového šampionátu.

Vampola byl ze setkání s Boltem doslova unešený. "Byl to velký zážitek. Asi až později si uvědomím, že jsem si podal ruku s nejlepším atletem všech dob," chvěl se útočník.

Setkáním byl tak zaskočený, že tváří tvář Jamajčanovi spíš mlčel. "I když jsem se učil anglicky dlouho, tak jsem nic neříkal. Ale možná jsem byl první, kdo mu pogratuloval k rekordu," avizoval Boltovi překonání nejlepšího světového výkonu na trati 300 metrů.

Na vrcholné atletice byl Vampola prý poprvé. "Když se mě ptali, jestli chci přijet, neváhal jsem."

Prý by nebylo od věci, kdyby jim Bolt věnoval trošku své rychlosti. "Aspoň dvě procenta," smál se Vampola. "Vůbec by nebylo špatný, kdyby se naučil bruslit a pak se mnou hrál. Všem by ujel a dal by gól."

Na úchop Boltovy nové hokejky měl ale jiný názor než jeho slavný spoluhráč Jágr. "Držel to jako koště, myslím, že mu hokej absolutně nic neříká. Ale je to showman."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž