Do Valencie míří třináct českých atletů

Praha - Žádné nominační překvapení nepřichystal Český atletický svaz v dnes zveřejněné nominaci pro halové mistrovství světa ve Valencii. Obsahuje třináct jmen - pět mužů a osm žen. Z tradičních opor chybí například výškař Tomáš Janků nebo zraněná Kateřina Baďurová, nominaci nevybojoval ani žádný z tyčkařů.

"Snad to bude šťastná třináctka," doufá šéftrenér české reprezentace Václav Fišer.

Při schvalování nominace atletickým svazem bylo ve hře prakticky jen čtvrté jméno pro štafetu 4 x 400 metrů. Ostatní atleti si účast vybojovali splněním nominačních limitů.

"Do štafety nominujeme Eidrnovou," připustil už včera po skončení halového mistrovství ČR Fišer. "Má lepší čas než Masná a dvakrát ji porazila, takže to bylo jasné rozhodnutí."

Od štafety navíc trenér očekává finálovou účast. "Letos to vypadá, že se nezúčastní Velká Británie, která byla minule v první šestce. Proto se domnívám, že do elitní šestice by měla postoupit naše štafeta, která je podle časů aktuálně sedmá."

Třináct atletů je oproti předchozímu šampionátu v Moskvě takřka dvojnásobný počet. Před dvěma lety cestovalo do Ruska sedm atletů, šest z nich vypadlo v rozbězích či kvalifikacích, jenom Roman Šebrle vybojoval v sedmiboji bronz. Svoji účast na HMS obhájili Roman Šebrle, Stanislav Sajdok, Pavla Rybová a duo výškařek Barbora Laláková, Iva Straková.

"Novinářům jsem říkal před sezonou, že tipuji deset jmen, do rozpočtu jsem svazu napsal dvanáct. Takže jsem se vlastně trefil," usmívá se Fišer. Nominace je přibližně v intencích jeho představ. "Počítal jsem, že se zúčastní tyčkaři," přesto přiznal.

Mezi medailové adepty počítá Fišer Romana Šebrleho a výškaře Jaroslava Bábu. "Na tvrdém povrchu šance Jardy Báby velmi vzrostly. Vzhledem k tomu, jaký předvedl nádherný závod na mistrovství republiky, si myslím, že spolu se Šébou by se mohl podívat na medaili," odhaduje kouč.

Nominovaní atleti - muži:
Jaroslav Bába - výška
Jakub Holuša - 800 m, 1500 m
Stanislav Sajdok - 60 m př.
Petr Svoboda - 60 m př.
Roman Šebrle - sedmiboj

Ženy:
Jitka Bartoničková - 4x 400 m
Zuzana Bergrová - 4 x 400 m
Drahomíra Eidrnová - 4 x 400 m
Zuzana Hejnová - 400 m, 4 x 400 m
Barbora Laláková - výška
Pavla Rybová - tyč
Iva Straková - výška
Denisa Ščerbová - 60 m př., dálka, 4 x 400 m

Denisa Ščerbová proběhla v rakouském Götzisu v závodě sedmiboje na 100 metrů překážek cílem v času 13,60 sekundy, setinu za osobním rekordem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž