České týmy čekají při EP rozdílné úlohy

Praha - Se zcela rozdílnými ambicemi se ve čtvrtek dopoledne rozlétly české týmy po Evropě za Evropským pohárem atletických družstev. Po slavném loňském postupu se ženy o víkendu v Brémách utkají v elitní skupině s nejlepšími celky starého kontinentu. Z úspěšné sestavy však schází hned dvanáct závodnic. "Odjíždíme s béčkem," přiznal šéftrenér českých atletů Václav Fišer. "Bez velké nadsázky, není jiná možnost, než sestoupit." Zato muži budou mezi "prvoligisty" ve finské Vaase rázně koketovat s postupem mezi evropskou smetánku. "Je to tak, naše současné předpoklady lze nazvat pesimisticko-optimistickými," usmál se rozdílné situaci v českých družstvech český kouč.

V Brémách budou tradičně patřit k favoritkám obhájkyně prvenství Rusky, domácí Němky, ale ani Francie, Rumunsko, Itálie, Velká Británie a Bělorusko nebudou do počtu. České ztráty jsou obrovské, jen namátkou budou chybět Fuchsová, Formanová, Kašpárková, Hlavoňová...

Na poslední chvíli vypadla kvůli viróze z nominace čtvtkařka Burianová. "Šanci na výrazný úspěch mají asi jen tyčkařka Hamáčková, oštěpařka Tomečková, mílařka Šuldesová a diskařka Pospíšilová, jinak budeme zřejmě sbírat pouze šestá, sedmá a osmá místa," obává se Václav Fišer.

Muži ve finském městečku na pobřeží Botnického zálivu změří síly především s domácími borci a se Švédy. Prvoligovou skupinu A doplňuje Portugalsko, Irsko, Bělorusko, Norsko a Švýcarsko.

"U mužů nejsou absence tak dramatické. Za nenahraditelnou však považuji neúčast zraněného Kuntoše, který po zranění kotníku absolvoval operaci a není jasné, jestli se vůbec ještě vrátí na dráhu," litoval český šéftrenér.

Mašku, který si nešťastně propíchl ruku ručkou od kladiva, nahradí Sedláček. Oštěpaře Železného by mohl, alespoň co do umístění, zastoupit Guzdek. "Škoda zranění Šebrleho, dálkaři Kovářovi letos do 811 centimetrů leccos schází. A ani půlkař Soukup není v optimální pohodě, aby navázal na výkony Vydry či Oravce."

Na vítězství by podle papírových předpokladů měli útočit tyčkař Janáček, diskař Malina, překážkář Mužík a čtvrtkařská štafeta. "I na druhou příčku máme několik kandidátů. Podle předběžných bodových propočtů bychom skončili za Finskem a Švédskem na třetím místě, ale při výpadku jednoho z jejich favoritů by bylo rázem všechno jinak," zahrál na optimistickou strunku Václav Fišer.       

NOMINACE ČESKÝCH TÝMŮ
Muži
100 m:
Jiří Vojtík, 200 m: Radek Zachoval, 400 m: Karel Bláha, 800 m: Pavel Soukup, 1500 m: Martin Jareš, 3000 m: Radim Matyáš, 5000 m: Pavel Faschingbauer, 110 m př.: Tomáš Dvořák, 400 m př.: Jiří Mužík, 3000 m př.: Michael Nejedlý, výška: Jan Janků, tyč: Štěpán Janáček, dálka: Milan Kovář, trojskok: Tomáš Cholenský, koule: Petr Stehlík, disk: Libor Malina, kladivo: Pavel Sedláček, oštěp: Miroslav Guzdek, 4x100 m: Vojtík, Pavel Rada, Roman Zubek, Martin Duda, Zachoval, 4x400 m: Mužík, Bláha, Zachoval, Jaroslav Teplý, Štěpán Tesařík. Náhradník Michal Šneberger.
Ženy
100 m:
Pavla Andrýsková, 200 m: Štěpánka Klapáčová, 400 m: Tereza Žížalová, 800 m: Petra Sedláková, 1500 m: Andrea Šuldesová, 3000 m: Renata Hoppová, 5000 m: Marie Volná, 100 m př.: Lucie Škrobáková, 400 m př.: Alena Rücklová, výška: Iva Straková, tyč: Pavla Hamáčková, dálka: Lucie Komrsková, trojskok: Martina Darmovzalová, koule: Věra Pospíšilová, disk: Pospíšilová, kladivo: Markéta Hajdu, oštěp: Nikola Tomečková, 4x100 m: Klapáčová, Andrýsková, Markéta Pernická, Erika Suchovská, Komrsková, 4x400 m: Rücklová, Žížalová, Klára Dubská, Sedláková.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž