Největší oporou plzeňských atletů by měl být běžec Petr Szetei.

Největší oporou plzeňských atletů by měl být běžec Petr Szetei. | foto: ČTK

Atleti plzeňské Škody vstupují do extraligy. Poprvé

  • 0
Poprvé v historii má Plzeň zastoupení v nejvyšší domácí soutěži atletických družstev mužů. Tým AK Škoda Plzeň čeká extraligová premiéra už zítra. S posíleným kádrem nastoupí v úvodním kole soutěže v Praze, kde je na Strahově hostitelem USK Praha.

"Z kvalifikace muži Škodovky postoupili bez problémů, takže se nechceme spokojit s bojem o záchranu. Tým má kvalitu a tak bychom rádi následovali družstvo žen Sokola SG Plzeň Petřín a bojovali ve finále," netají smělé plány manažerka Adriana Ujkanovičová.

Tým Škodovky má ve svém středu řadu známých jmen současné atletiky. "Získali jsme diskaře Miroslava Pudivítra z pražské Sparty, svěřence Remigia Machury. Loni byl výkonem 61,14 metru na třetím místě v průběžných českých tabulkách," říká Ujkanovičová.

Další posilou je mladičký chodec ze Slezanu Opava Pavel Schrom, jehož trenérem byl ještě v loňském roce reprezentant Jiří Matysa. "Schrom už 14. března absolvoval závod na 10 km v Nové Pace, který se započítával do prvního kola extraligy a skončil šestý. Získal tak pro AK Škoda Plzeň prvních pět extraligových bodů. Svůj závod pro druhé kolo extraligy šel v Olomouci na trati 20 km. Tam skončil na osmé příčce a získal další tři body."

Další nové tváře přišly do Plzně na hostování ze Slovenska. Mezi nimi nechybí účastníci letošního halového ME a olympionici – koulař Milan Haborák z Banské Bystrice (letos v hale 19,84 m) a dálkař a trojskokan Jaro Dobrovodský ze Slavie UK Bratislava (v hale 778 cm a 16,42 m). Tuto dvojici doplní ještě kladivář Milan Konopka, překážkář, dálkař a tyčkař Slaven Disdarevič a vytrvalec Ondrej Puškár.

Z Polska budou v Plzni hostovat výškař Lukasz Zawila, sprinter a překážkář Maciej Giza, dálkař a trojskokan Kamil Murzyn a čtvrtkař Rafael Ostrowski. "Poláci bohužel v neděli do Prahy nepřijedou, svaz je vzhledem k univerziádě neuvolnil. Kvůli zranění pak bude chybět i náš oštěpař Radek Pejřimovský," lituje Ujkanovičová.

I tak chce ale podle ní plzeňský tým bojovat o horní příčky. Táhnout by ho měly i loňské opory. Největší hvězdou je opět sprinter a čtvrtkař Petr Szetei, který prokázal skvělou formu v Sušici, kde před pár dny zaběhl nejrychlejší českou třístovku. Čtvrtku překážek poběží mistr republiky juniorů a do 22 let Tomáš Grüner, ve skoku o tyči chce zářit Lukáš Bechyně. A po téměř dvouleté pauze zaviněné zraněním se vrací oštěpař Vít Šimeček.

Atletická extraliga má na programu tři základní kola. Prvních šest z deseti týmů pak postoupí do podzimního finále.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž