Emil Zátopek na mezinárodních lehkoatletických závodech na Strahově. (17. srpna...

Emil Zátopek na mezinárodních lehkoatletických závodech na Strahově. (17. srpna 1948) | foto: ČTK

Legenda legend? Mezi pěticí nominovaných světových atletů je i Zátopek

  • 32
Největší atletická legenda po roce 1945? Těžká otázka, renomovaný britský časopis Athletics Weekly se na ni však pokusí odpovědět. A mezi pěticí nominovaných mužů figuruje i český vytrvalec Emil Zátopek.

Athletics Weekly letos slaví 75 let existence a při této příležitosti v prosincovém vydání vyhlásí vedle každoročního ocenění pro nejlepší atlety roku i hvězdy hvězd poválečné éry.

V mužské nominaci je vedle trojnásobného olympijského šampiona z Helsinek 1952 také jamajský sprinterský fenomén Usain Bolt, etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie, dlouholetý král závodů na 400 metrů překážek Edwin Moses a čtyřnásobný olympijský vítěz v hodu diskem Al Oerter.

Kdo byl podle vás nejlepším světovým atletem po roce 1945?

celkem hlasů: 547
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 17. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

Mezi ženami začíná nominovaná pětice univerzální nizozemskou atletkou Fanny Blankersovou-Koenovou, čtyřnásobnou olympijskou vítězkou z Londýna 1948. Redakce vybrala i polskou sprinterku Irenu Szewinskou, která má ve sbírce sedm olympijských medailí, i šestinásobnou olympijskou medailistku ve sprintech Shelly-Ann Fraserovou-Pryceovovou z Jamajky. 

Nominovaná byla rovněž světová rekordmanka v sedmiboji Jackie Joynerová-Kerseyovová a vytrvalkyně Tiruneš Dibabaová, trojnásobná olympijská vítězka a pětinásobná mistryně světa.

PŘEDPOSLEDNÍ START. Usain Bolt slaví postup z rozběhu štafety na 4x100 metrů.
Haile Gebrselassie
Etiopská vytrvalkyně Tiruneš Dibabaová probíhá vítězně cílem závodu na 10 000...
Jamajská sprinterka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová vítězí v rozběhu stovky na...

Nominované legendy: Usain Bolt, Haile Gebrselassie, Tiruneš Dibabaová či Shelly-Ann Fraserová-Pryceová.

Tradičnímu každoročnímu ocenění letos v časopise Athletics Weekly dominují běžci. Hned dva zástupce v nominované šestici má Uganda. Joshua Cheptegei letos překonal tři světové rekordy na různých tratích a Jacob Kimplimo se stal mistrem světa v půlmaratonu. 

Do nominace se dostal také etiopský vítěz maratonu v Londýně Shura Kitata, světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis, evropský rekordman na 400 metrů překáže Karsten Warholm a koulař Ryan Crouser.

Mezi ženami není v nominaci žádná zástupkyně technických disciplín. Objev této sezony, běžkyni na 400 metrů překážek Femke Bolovou z Nizozemska, doplňují vytrvalkyně Sifan Hassanová, Letesenbet Gideyová, Faith Kipyegonová, Brigid Kosgeiová a Peres Jepchirchirová.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž