Krevety s chilli a koriandrem
podle Jany Vašákové ze Slepicarna-blog.cz
Ingredience na 2 porce:
- 500 g nevařených, neloupaných krevet
- extra panenský olivový olej
- 2 hrsti nasekaného koriandru
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička (cayenská)
- 1 limetka
- sůl a pepř
- 2 šalotky
- 200 ml bílého suchého vína
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 stonky řapíkatého celeru
Pracovní postup:
- Necháme rozmrznout krevety a začneme je opatrně loupat. Nejdřív odlomíme hlavičku s tělíčkem od ocásku (to je to maso, co chceme), můžou tam zůstat i vnitřnosti. Hlavičky a tělíčka si dáme stranou do cedníku. Pak oloupeme ocásek. Začneme u části, kde byla hlavička, a po vnitřní straně krevety, kde jsou nožičky, jdeme středem a do stran opatrně odloupneme skořápku. Skončíme u ocásku, ale ten loupeme raději zvlášť, a to tahem, zůstanou nám celé ploutvičky na ocásku. Zbytky zase dáme do cedníku.
- Nakonec očistíme maso a to tak, že menším ostrým nožem zlehka nařízneme hřbet ve středu, ne moc hluboko, a prsty nebo špičkou nože vytáhneme střívko. To vyhodíme. Maso z krevet opláchneme a dáme stranou na ubrousek osušit. Zbytky skořápek, hlavičky a spol. opláchneme pod tekutou studenou vodou.
- Osušené maso z krevet smícháme s olivovým olejem, nasekanými lístky koriandru (1 hrst), jedním stroužkem česneku, chilli a zakapeme šťávou z limetky, osolíme a opepříme. Necháme v ledničce marinovat (čím déle, tím lépe).
- Na olivovém oleji orestujeme nasekanou šalotku a česnek dozlatova, přidáme omyté skelety z krevet. Zalijeme bílým vínem, zredukujeme, pak přilijeme i zeleninový vývar a vmícháme nasekané stonky a lístky koriandru (pár pěkných lístků si dáme stranou na ozdobu), řapíkatý celer a chilli papričku. Osolíme, opepříme a vaříme při nižší teplotě, dokud se tekutina nezredukuje, asi 10 minut. Scedíme šťávu (její chuť musí být výrazná a kořeněná), všechno ostatní vyhodíme.
- Na pánvi rozehřejeme olej a zprudka orestujeme marinované krevety. Nesmí se dusit. Na závěr zalijeme šťávou z vývaru. Že jsou krevety hotové, poznáme tak, že zrůžoví a zkroutí se. Podáváme je s lístky koriandru.
Tip: Kupujte raději mražené krevety. Ty čerstvé, které jsou tu většinou k dostání, bývají už rozmrazené (mrazí se obvykle již na lodi).
Bezlepkové čokoládové brownies
podle Romany Böhmové z blogu Na skok v kuchyni
Ingredience na 1 dortovou formu:
- Na korpus:
- 120 g hořké čokolády (nejlépe 70 %)
- 60 g másla
- 2 vejce
- 180 g cukru (60 g kokosového cukru, 120 g třtinového cukru)
- několik kapek vanilkového extraktu
- 30 g mandlové mouky
- 10 g kvalitního kakaa
- špetka himálajské soli
Na krém:
- 100 g mléčné čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce Grand Marnier
Na ozdobu:
- lyofilizované maliny
- plátkové mandle
- čokoládové hobliny
Pracovní postup:
- Ve vodní lázni si rozpustíme hořkou čokoládu s máslem. Mezitím si v robotu vyšleháme vejce s cukrem, špetkou soli a vanilkovým extraktem. Čokoládovou směs necháme trochu zchladnout a poté přimícháme do vyšlehaných vajec. Nakonec zlehka zamícháme s mandlovou moukou a přesetým kakaem.
- Dortovou formu o velikosti 18 cm si vymažeme máslem a dno vyložíme pečicím papírem (boky formy můžeme ještě vysypat mandlovou moukou).
- Těsto nalijeme do dortové formy. Pečeme na 180 stupňů 30 – 40 minut.
- Než se nám dort upeče, připravíme si krém. Ve vodní lázni si rozpustíme mléčnou čokoládu, Grand Marnier a smetanu ke šlehání. Při rozpouštění stále mícháme, krásně se nám obě suroviny spojí a vytvoří hladký krém.
- Na vychladlý korpus natřeme krém a dort ozdobíme nadrcenými lyofilizovanými malinami (některé můžeme použít celé), plátkovými mandlemi a čokoládovými hoblinami.
Veganské kremrole
podle Jarmily Červené z blogu Jarmilasweet.cz
Ingredience na 15 kremrolí:
Zamilujte sePřipravte svému partnerovi valentýnské recepty z eMimino.cz |
- 250 g hladké mouky
- 250 g rostlinného tuku
- 125 ml vody
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička octa
- špetka soli
- moučkový cukr na pocukrování
Na náplň:
- 100 ml aquafaby/nálevu z cizrny
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce xantanové gumy
- 4 lžíce moučkového cukru
Pracovní postup:
- Na vál odsypeme třetinu mouky a propracujeme rukama společně s tukem nakrájeným na kostičky. Vytvoříme si asi 2 cm silnou placku, takzvané tukové těsto.
- Okraje placky ořízneme do čtverce, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice. Odřezky si schováme stranou, budeme je potřebovat.
- Zbylou mouku prosejeme na vál, uděláme v ní důlek, přidáme špetku soli, odřezky a postupně přiléváme vodu, citronovou šťávu a ocet.
- Ingredience zpracujeme rukama, dokud nevznikne vláčné, hladké a lesklé těsto.
- Těsto vytvarujeme do bochánku, zabalíme do fólie a dáme také do lednice na 30 minut. Poté rozválíme na placku tenkou půl centimetru, šikmo na něj položíme tukové těsto a složíme dohromady jako obálku.
- Zabalené těsto vyválíme na necelý centimetr silnou placku, dvojitě z každé strany složíme a dáme na 30 minut do lednice.
- Troubu předehřejeme na 220 °C a těsto rozválíme na 2 až 3 mm silnou placku, kterou nakrájíme na proužky úzké asi centimetr.
- Proužky těsta navineme na cukrářskou trubičku, aby se kraje vždy kousek překrývaly.
- Připravené kremrole dáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby na 10-15 minut, dokud nezačnou hnědnout.
- Kremrole necháme vychladnout a poté opatrně stáhneme z trubiček (trubičky jsou dole zúžené, aby šlo těsto snadno dolů).
- Než vychladnou, připravíme si veganský sníh. Nálev z cizrny slijeme do větší mísy a začneme zlehka šlehat. Postupně přidáváme otáčky, přisypeme třtinový cukr a po zhruba dvou minutách také moučkový cukr a xantanovou gumu, která sníh udrží pevný. Šleháme přibližně 10 minut.
- Pomocí cukrářského sáčku plníme kremrole veganským sněhem. Na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem.
Tip: Hodně času ušetříte, když místo domácího listového těsta použijete kupované. Veganské seženete snadno, většina však obsahuje palmový olej.