Ty nejlepší jahodové šarloty a nápoje

  0:53
I bez trouby můžete vyčarovat skutečný cukrářský skvost. Nepečený dort, který za své jméno vděčí anglické královně, je jednoduchý, osvěžující a chutná skoro všem.
Šarlota s želé

Šarlota s želé | foto: Profimedia.cz

Šarlota s želé

Na 6-8 porcí

Příprava: 30 minut 

* 1 sáček želé + 4 pl. želatiny
* 300 g jahod + kousek reveně
* 250-300 g cukrářských piškotů 
* 160 g moučkového cukru + 1 vanilkový cukr
* 500 g mascarpone
* 500 ml smetany ke šlehání, 33%
* 50 ml ovocné pálenky

1. Formu vyložíme fólií. Na dno nalijeme ovocné želé připravené podle návodu. Vložíme do něj několik přepůlených jahod a kousky povařené reveně – dáme ztuhnout. Zbylé jahody překrájíme a promícháme s alkoholem.

2. Polovinu cukru vyšleháme s mascarpone a vanilk. cukrem. Smetanu ušleháme se zbylým cukrem, vmícháme želatinu připravenou dle návodu a spojíme s krémem z mascarpone. Nakonec vmícháme jahody. Formu vyložíme kolem stěn piškoty, vnitřek naplníme krémem s jahodami a povrch pokryjeme zbylými piškoty. Necháme v chladu ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Jahodová šarlota s mákem

Na formu o průměru 23 cm

Příprava: 20 minut + doba na chlazení a ztuhnutí

* 300-350 g cukrářských piškotů
* 100 ml sherry
* 600 ml smetany na šlehání, 33%
* 1-2 lžíce cukru moučky 
* 1 vanilkový cukr 
* 2 ztužovače šlehačky, neslazené
* 250-300 g jahod
* trochu máku na posypání

1. Dortovou formu o průměru 23 cm vyložíme na dně i po stěnách piškoty a pokapeme sherry. Jahody omyjeme, očistíme, osušíme a překrájíme na větší kusy. Smetanu ušleháme se ztužovačem a cukrem na tuhou šlehačku.

2. Na piškoty rozetřeme část ušlehané smetany, poklademe polovinou jahod, opět překryjeme vrstvou smetany a jahodami, na které namažeme zbylou šlehačku. Povrch dortu vyskládáme piškoty, přikryjeme fólií a dáme ztuhnout a chladit.

3. Při podávání krájíme ostrým nožem na jednotlivé porce, které lehce posypeme mákem.

Tip
Aby šlehačka dobře ztuhla, je nutné použít smetanu na šlehání s minimálně 33 % tuku a ztužovačem nebo smetanu na šlehání s alespoň 40 % tuku.
 

Pohár šarlota

Na 4 porce

Příprava: 30 minut

* 12-16 cukrářských piškotů
* 4 lžíce griotky + 2 žloutky
* 450 g jahod + 50 g bílé čokolády
* 1 lžíce citronové šťávy
* vanilkový cukr, 3 lž. cukru krupice
* 250-300 ml smetany ke šlehání

1. Polovinu jahod posypeme dvěma lžícemi cukru, zalijeme citron. šťávou a rozmačkáme. Směs protlačíme přes sítko. Žloutky s vanilkovým a zbylým cukrem našleháme ve vodní lázni do husté pěny, stáhneme z lázně a zašleháme jahodový protlak.

2. Promícháme s ušlehanou smetanou. Na dno sklenic dáme krém, nalámané piškoty, pokapeme částí griotky a protlaku, posypeme čokoládou, doplníme zbylými jahodami, piškoty a krémem. Dáme chladit.

Jogurtová šarlota

Na 4 porce

Příprava: 20 minut

* 250 g cukrářských piškotů
* 50 ml kokosového nebo kávového likéru
* 250-300 g jahod
* hrst malin
* 200 g bílého jogurtu
* 200 g zakysané lahůdkové smetany
* 200-250 ml smetany, 35% 
* 1-2 lžíce cukru moučka 
* 1 vanilkový cukr

1. Formu na biskupský chlebíček vyložíme fólií, na dno a stěny vyskládáme piškoty. Pokapeme je likérem a formu naplníme krémem připraveným z jogurtu, zakysané smetany a dotuha ušlehané smetany s oběma cukry. Do krému zamáčkneme několik omytých, očištěných a okapaných jahod.

2. Přetáhneme fólií a necháme ztuhnout v lednici. Pomocí fólie vyjmeme z formy, nakrájíme na širší řezy a podáváme ozdobené zbylými jahodami a malinami.

Jahodové drinky

Vychutnejte si jahody v tekutém stavu. potěšíte jimi letní hosty, a když vynecháte alkohol, i děti.

Limonáda

Pro 4 osoby

Příprava: 10-15 minut

* 300 g jahod 
* šťáva z jednoho citronu 
* 4 lžíce cukru moučka, dle chuti 
* 1/2 citronu k podávání
* sodovky na dolití
* led

Led rozdrtíme válečkem nebo v mixéru na ledovou tříšť. Jahody, cukr a citronovou šťávu rozmixujeme na kaši. Ledovou tříští naplníme sklenice do 3/4, přidáme rozmělněné jahody a dolijeme sodovkou pod okraj. Vložíme po plátku citronu, promícháme lžičkou nebo brčkem a podáváme.

Tip
Jahodový protlak ještě propasírujte přes jemné sítko. Do hotové limonády můžeme přidat i několik lístků čerstvé máty nebo meduňky.
 

Bowle

Na 2 litry

Příprava: 10 minut

* 1 l 100% ananasové šťávy
* 1 l vody nebo sodovky
* 200 g jahod
* 200 g dužiny ananasu
* šťáva z 1 citronu na dochucení
* třtinový cukr dle chuti, nemusí být 
* led k podávání

Jahody omyjeme, očistíme, přepůlíme a vložíme do džbánu nebo mísy na bowli. Přidáme pokrájenou dužinu ananasu, zalijeme dobře vychlazeným džusem, vodou nebo sodovkou. Dochutíme citronovou šťávou a promícháme. Podáváme dobře vychlazené. Podle potřeby doslaďte cukrem.

Tip
Alkoholickou verzi připravte z 1/2 l bílého vína a láhve suchého sektu, vynechejte ananasový džus a dolijte sodovkou.

Shake

Pro 4 osoby

Příprava: 10 min

* 400 g lesních jahod + trochu na ozdobu 
* 600 g bílého jogurtu
* cukr třtinový nebo krupice dle chuti, asi 4 lžičky
* 1 lžíce mandlí + 4 lžíce mandlových lupínků na ozdobu

Jahody omyjeme, očistíme a rozmixujeme s jogurtem, cukrem a mandlemi. rozdělíme do sklenic, necháme vychladit a podáváme ozdobené lesními jahodami a mandlovými lupínky.

Tip
Mandle nahraďte jemnými ovesnými vločkami a lesní jahody libovolným bobulovitým ovocem, např. borůvkami, malinami nebo zahradními jahodami.

Sirup

Na 1 litr

Příprava: 10-15 minut

* 1,5-2 kg jahod
* 1,5-1,7 kg cukru krupice + 2 lžíce na posypání 
* 20 g kyseliny citronové

Očištěné jahody rozmačkáme, posypeme dvěma lžícemi cukru a necháme přikryté stát 24 hodin. Potom jahody přecedíme a vylisujeme přes jemné plátno nebo v odšťavovači. Odměříme litr ovocné šťávy, přidáme cukr a kyselinu citronovou a rychle zahřejeme pod bod varu. Zahříváme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí, popřípadě stáhneme pomocí lžíce pěnu. Necháme zchladnout na 40 stupňů, plníme do důkladně vymytých lahví a uzavřeme.

Tip
Na 1 l ovocné šťávy přidejte 1,5-1,7 kg cukru podle vyzrálosti jahod, pokud dáte méně cukru, plňte do lahví ihned po rozpuštění cukru při teplotě 85 stupňů.

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...