Ingredience
Postup
- Z kůže filetu oškrábeme nožem šupiny. Pak filet položíme na prkénko kůží dolů. Ostrým nožem odřízneme na okraji proužky kůže s břišním tukem. Maso osolíme a opepříme.
- Na pánvi zahřejeme olej. Položíme do něj rybu kůží dolů a pomalu ji opékáme asi 2–3 minuty.
- Do pánve přidáme máslo. Horké rozpuštěné máslo s olejem nabíráme lžící a poléváme maso opékající se ryby. Pokud je filet vysoký a chceme mít rybu propečenou, dáme pánev s opečenou rybou do trouby a při 180 °C pečeme 2-4 minuty.
- Na pyré necháme hrášek změknout. Šalotku nakrájíme najemno a na másle ji necháme zesklovatět. Vsypeme hrášek, zalijeme smetanou, osolíme a pod pokličkou na mírném ohni dusíme doměkka, asi 10 minut. Podušený hrášek rozmixujeme na pyré a podáváme s lososem.