Ingredience
Postup
- Do hrnce vložíme 1000 g omytého a stopek zbaveného rybízu, podlijeme 500 ml vody a povaříme 15 minut. Odstavíme a necháme 10 minut pod pokličkou.
- Uvařený rybíz rozmačkáme, přecedíme přes husté sítko a propasírujeme, následně ho necháme pozvolna odkapat přes husté plátýnko (24 hodin). Čirou šťávu odměříme, měli bychom získat 850 ml. Dáme ji do kastrolu, přivedeme k varu, přidáme zbylý rybíz a želírovací cukr, povaříme 5 minut, odstavíme a vlijeme rum.
- Směs naplníme do sterilovaných skleniček a uzavřeme víčkem. Otočíme dnem vzhůru a necháme asi hodinu chladnout, otočíme zpět a uložíme na chladné místo.
- Těsto na croissanty rozvineme a necháme na teplém místě asi 15 minut odležet. Poté ho rozkrojíme na 10 trojúhelníků a stočíme do rohlíčků. Rohlíčky rozložíme na plechy, potřeme vejcem a pečeme při 180 °C asi 12 minut.