Povidlák

Nevíte co s přebytečnými povidly? Tento dortík je přímo pro vás.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

bez kynutí

Ingredience

16 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    258 KCal

    12 %

    11 %

  • Energie

    1079 KJ

    12 %

    11 %

  • Sacharidy

    34,4 g

    39 %

    34 %

  • Vláknina

    2,6 g

    9 %

    9 %

  • Bílkoviny

    5,0 g

    8 %

    7 %

  • Tuky

    10,2 g

    16 %

    15 %

  • nasycené

    1,1 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Do misky rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a trošku vlažného mléka. Vše dobře promícháme a kvásek necháme v teple vzejít.
  2. Zbylou mouku prosejeme se solí. Přidáme zbylý cukr, vejce, olej a kvásek. Zbylým mlékem zaděláme těsto a necháme ho vykynout.
  3. Povidla rozmícháme s rumem, ořechy nasekáme nadrobno. Vykynulé těsto rozválíme na obdélníkový plát. Potřeme ho povidly a posypeme ořechy. Pak ho rozkrájíme na dlouhé pruhy o šířce shodné s výškou dortové formy.
  4. Jeden z pruhů srolujeme a postavíme ho do středu vymaštěné dortové formy. Pak na něj postupně navineme ostatní pruhy. Koláč necháme asi 20 minut kynout. Pak ho v troubě předehřáté na 170 °C necháme péct asi 40 minut.
Autor:

Podobné recepty

Řezy z odpalovaného těsta

Tomuto dezertu se v některých rodinách říká mraky. Je tak skvělý, že se po něm u vás doma jen...

Sladké paštičky

Tento efektní dezert je tak jednoduchý, že se určitě stane vaším favoritem.

Nepečený tvarohový dort s mangovým želé

Chystáte-li rodinnou oslavu, připravte tento krásný a chutný dort.

Pečené koblihy

Domácím koblihám nikdo neodolá.

Rebarborový dort

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.