Nemůžete se dočkat dovolené? Udělejte super paellu a ceviche jako na jihu

Už se vidíte na pláži ve Španělsku nebo snad dokonce v Jižní Americe, ale dovolená je ještě daleko? Zkuste připravit dobroty jako od moře u sebe doma nebo na zahradě, s radami zkušeného kuchaře Michala Endrise to nebude problém.
Ceviche

Ceviche | foto:  František Vlček, MAFRA

Paella Valenciana

Paella Valenciana z restaurace El Barrio de Angél

Suroviny na 1 porci:

  • kulatozrnná rýže na paellu 125 g
  • kuřecí vývar z hodně zeleniny 0,4 l
  • cibule krájená najemno 50 g
  • červené papriky a zelené papriky 100 g
  • rajčatové concassé (2 loupané tomaty zbavené středu, krájené na kostičky)
  • kuřecí stehna s kostí 100 g
  • králičí maso 50 g

Recepty připravil Michal Endris, šéfkuchař restaurace El Barrio de Ángel, která se specializuje na jihoamerickou kuchyni včetně jejích španělských kořenů. Kromě restaurace nabízí prostor na pražském Andělu i rychlé občerstvení a obchod s jižanskými delikatesami.

Šéfkuchař Michal Endris

  • šneci vaření 50 g
  • červené a bílé vařené fazole 75 g
  • sůl a pepř
  • šafrán
  • čerstvý rozmarýn
  • olivový olej

  1. Paella se tradičně připravuje v rovné velké pánvi na plynovém vařiči, zvládnete ji ale i s tím, co máte doma a na sporáku. Na paella pánvi si rozpálíme olej, na kterém si dozlatova orestujeme připravené kuřecí a králičí maso, přisypeme papriku nakrájenou na kostičky, concassé, rozmarýn a znovu orestujeme.
  2. Do pánve přidáme rýži a lehce zarestujeme, poté zalijeme vývarem, přidáme sůl, pepř, šafrán a zamícháme. Až se nám začne vývar vařit, vyndáme rozmarýn. Před koncem přípravy přidáme předem uvařené fazole a uvařené šneky, kteří paelle dodají speciální chuť. Chvilku necháme odstát a podáváme.
  3. Paellu podáváme ze společné pánve a jíme dřevěnou lžící, jak velí španělská tradice.

Paella Mariscos

Paella mariscos

Suroviny na 1 porci:

  • kulatozrnná rýže na paellu 125 g
  • rybí vývar 0,2 l
  • kuřecí vývar s hodně zeleniny 0,2 l
  • cibule krájená najemno 50 g
  • stroužek česneku
  • červené papriky a zelené papriky 100 g
  • drcená rajčata 50 g
  • mušle slávky 6 ks
  • mořský koktejl (krevetky, kalamáry, mušle, chobotničky aj.) 50 g
  • krevety velké 3-5 ks
  • bílé víno 1 polévková lžíce
  • sůl a pepř
  • šafrán
  • lžička sladké papriky
  • olivový olej 1 polévková lžíce

  1. Na paella pánvi si rozpálíme olej a nasypeme najemno krájenou cibulku, kterou lehce osmahneme. Přisypeme mořské plody, papriku krájenou na kostičky a velké krevety. Vše společně orestujeme a velké krevety poté vyndáme na talířek stranou.
  2. Rýži vsypeme do pánve a lehce zarestujeme, zalijeme vínem, které necháme vyvařit a přidáme drcené tomaty, šafrán, špetku soli, mletou papriku, česnek nakrájený na malé kousky a také orestujeme. Poté vše zalijeme vývarem, zamícháme a necháme přibližně 10 minut probublávat. Kontrolujeme, aby se nám nevyvařil vývar a nepřipálila rýže, ale paella už by se neměla míchat.
  3. Po uplynutí 10 minut plamen ztlumíme a do pánve vložíme krevety a předvařené slávky se skořápkou, přiklopíme a necháme cca 7 minut na malém plamínku dodělat. Krevety se nám v tvořící páře dodělají stejně jako mušle.
  4. Paellu položíme doprostřed stolu a tradičně pojídáme dřevěnou lžící ze společné pánve.

Ceviche z mořského vlka, lososa, chobotnice a mušlí sv. Jakuba

Suroviny porce pro 4 osoby:

Ceviche z lososa, chobotnice a mušlí svatého Jakuba podle restaurace El Barrio...
  • čerstvý losos 100 g
  • čerstvý mořský vlk 100 g
  • mušle sv. Jakuba 100 g
  • vařená chobotnice 100 g
  • citron 2 ks
  • limeta 2 ks
  • pomeranč 1 ks
  • čerstvý koriandr
  • chilli paprička 1 ks
  • zázvor 10 g
  • česnek 2 stroužky
  • batáta (sladká brambora) 1 ks

  1. Čerstvé ryby zbavíme všech kostí a nakrájíme na tenké plátky.
  2. Vymačkáme šťávu z citronu, limetky a přidáme pár kapek pomerančové šťávy. Dále přidáme malé množství strouhaného zázvoru, česneku a na malé kousky krájenou chilli papričku. Předem uvařenou batátu nakrájíme na menší kostičky.
  3. Ryby naložíme na cca 5 minut do připravené šťávy se zázvorem a česnekem. Po této době šťávu slijeme a do připravených ryb přidáme sekaný koriandr, chilli papričky a batáty. Můžeme dle chuti lehce osolit. Promícháme a hned podáváme s opečeným toastem či čerstvým pečivem. 

TIP šéfkuchaře:

Ceviche (čtěte seviče) můžeme podávat jako předkrm, nebo jako hlavní chod. Místo batáty můžeme použít mango - ceviche jsou pak naloženy v tzv.  tygřím mléku.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...