Hrstková polévka podle pověry přinese do nového roku peníze

  0:26aktualizováno  0:26
Luštěniny jsou tradiční součástí vánočních a novoročních oslav. Podle lidových pověr symbolizují peníze a jejich konzumací si zajistíme bohatství v následujícím roce. I kdyby to nevyšlo, tak vás hrstková polévka na Nový rok i po jeho zbytek příjemně zahřeje, zasytí a doplní tělu důležité látky.

Směs luštěnin na hrstkovou polévku: žlutý hrách, velkozrnná a červená čočka a fazole bílé, mungo a adzuky. Ideální je nakombinovat luštěniny, které se vaří přibližně stejně dlouho. | foto: Menu Gold

Její počátky sahají až do 19. století, kdy se začala vařit na střední Moravě v oblasti Hané a Valašska. Její základ tvoří luštěniny a obiloviny. Nejenže je tedy zdravá, ale umí i řádně zasytit. Podávala se tradičně s tlustým krajícem domácího kváskového chleba a traduje se, že měla dát sílu pořádnému chlapovi.

„Hrstková polévka je vhodným pokrmem bohatým na bílkoviny, vlákninu a minerální látky. Doporučuji ji konzumovat jako odpolední svačinu nebo první večeři sportovcům i těm, kteří redukují svoji hmotnost. Pokud do porce polévky přidáme lžičku ghí (přepuštěného másla), obohatíme pokrm o vhodné tuky a chuť bude lahodnější,“ říká Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Hrstková polévka

Ingredience:

Hrstková polévka
  • 300 g směsi na hrstkovou polévku (nebo si sami namíchejte směs různých druhů fazolí, čočky a hrachu)
  • 3 velké brambory
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 kořenový celer
  • 1 stroužek česneku
  • petrželová nať
  • 1 cibule
  • 1⁄2 čajové lžičky hladké mouky
  • mletá červený paprika na dochucení

Pracovní postup:

Luštěniny si předem namočte ve vodě.
Namočenou směs propláchněte a v jiné vodě vařte třicet minut. Přidáme brambory nakrájené na kostičky, kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, okořeníme nasekanou jemnou petrželovou natí, přivedeme k varu a vaříme ještě 20 minut.
Jako poslední krok si připravíme jíšku. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a nasypeme 1⁄2 polévkové lžíce hladké mouky. Osmahneme do zlatova s 1⁄2 čajové lžičky mleté červené papriky. Hotovou jíšku vlijeme do polévky a necháme přejít varem.
Hrstkovou polévku servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou.

Autor: pro iDNES.cz

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

Původně měla ženy osvobodit, teď se mnohé cítí lépe bez podprsenky

Některé ženy se rozhodly, že už nebudou nosit podprsenku. Jejich volba následovat hnutí „no bra“ vychází z potřeby...

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Zázvorová polévka s červenou čočkou

Zázvor má pozitivními účinky na lidské zdraví, ale také psychiku. Uvařte si z něj polévku, která vás skvěle zahřeje a...

RECEPT DNE: Cuketovo-lilková pomazánka

Máte rádi pomazánky? Pak rozhodně zkuste náš recept na cuketovo-lilkovou. S opečenou bagetkou je vynikající.

RECEPT DNE: Perníkové bonbony

Konečně je tu období, kdy začínáme péct vánoční cukroví. Místo klasických perníčků můžete letos vyzkoušet recept na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz