Ingredience
Postup
- Nejdříve omyjeme rybíz, necháme ho okapat a pomocí vidličky stáhneme ze stopek.
- Sušenky nastrouháme nebo najemno rozdrtíme a zvlhčíme mlékem. Přidáme změklé máslo a ze směsi vypracujeme vláčnou hmotu. Vtlačíme ji na dno vymazané dortové formy o průměru 20 cm.
- Limetku důkladně omyjeme, osušíme, ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Oboje promícháme s kefírem, moučkovým a vanilkovým cukrem.
- Želatinu vsypeme do 80 ml studené vody, zamícháme a 5 minut necháme bobtnat. Poté ji zahřejeme, za stálého míchání přivedeme skoro k varu a rozpustíme. Horkou želatinu vlijeme do ochuceného kefíru a dobře rozmícháme. Když směs začne houstnout, vsypeme do ní polovinu rybízu a rozetřeme ji na sušenkový korpus. Dort necháme v ledničce alespoň 2 hodiny ztuhnout.
- Dortové želé připravíme podle návodu na obalu. Povrch ztuhlého dortu posypeme zbylým rybízem a zalijeme želé. Dort vrátíme do ledničky a necháme zcela ztuhnout.