Meruňkový rýžový nákyp

I z rýže můžete připravit skvělý dezert.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 80 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    484 KCal

    22 %

    20 %

  • Energie

    2024 KJ

    22 %

    20 %

  • Sacharidy

    68,5 g

    78 %

    68 %

  • Vláknina

    6,8 g

    23 %

    23 %

  • Bílkoviny

    11,0 g

    18 %

    16 %

  • Tuky

    16,8 g

    26 %

    24 %

  • nasycené

    9,2 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Rýži propláchneme ve studené vodě, pak přilijeme sójové mléko, přidáme špetku soli, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi 25 minut doměkka. V případě potřeby ještě dolijeme mléko.
  2. Měkkou rýži vložíme do větší mísy a necháme vychladnout. Goji nasypeme do misky a zalijeme vlažnou vodou, aby změkla. Poté scedíme a necháme okapat.
  3. V misce utřeme změklé máslo se žloutky a javorovým sirupem. Směs vmícháme do uvařené rýže. Na závěr vyšleháme ze zbylých bílků s cukrem tuhý sníh a přendáme ho do cukrářského pytlíku.
  4. Zapékací misku vymažeme kouskem másla, dáme do ní vrstvu rýže, na ni naskládáme polovinu rozpůlených vypeckovaných meruněk a posypeme polovinou goji. Vše posypeme skořicí a rozprostřeme zbytek rýže, druhou polovinu meruněk, goji a skořice. Nakonec nastříkáme na povrch sněhové pusinky a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 40 minut. Před podáváním můžeme ozdobit například čerstvou meduňkou.
Autor:

Podobné recepty

Punčové řezy

Vyzkoušejte vylepšené punčové řezy, které chutnají ještě lépe než z cukrárny.

Borůvkové sušenky

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Levandulové lanýže

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.

Střecha

Tento nepečený dezert je sice trochu retro, ale čerstvé maliny mu dodají šmrnc.