Losos na rozmarýnu a pomerančích

1 hodnocení

Jak nejlépe ochutit lososa? Vyzkoušejte kombinaci ryby s čerstvými bylinkami a citrusy. Pomeranče vám navodí sváteční atmosféru a vůně tymiánu dokonale provoní maso.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 45 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    410 KCal

    19 %

    17 %

  • Energie

    1717 KJ

    19 %

    17 %

  • Sacharidy

    17,0 g

    19 %

    17 %

  • Vláknina

    2,6 g

    9 %

    9 %

  • Bílkoviny

    34,4 g

    55 %

    51 %

  • Tuky

    22,4 g

    34 %

    32 %

  • nasycené

    7,6 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Filety lososa omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Dáme je do mísy, zalijeme vymačkanou šťávou ze 4 pomerančů a necháme marinovat 20 minut při pokojové teplotě.
  2. Snítky rozmarýnu opláchneme a necháme okapat. V pánvi na rozehřátém oleji lososa opečeme zprudka asi 3 minuty z každé strany. Maso vyjmeme, dáme na talíř a uchováme v teple.
  3. Do pánve nalijeme pomerančovou šťávu z marinování, přidáme med, polovinu másla a přivedeme k varu. Pak přilijeme škrob rozmíchaný ve 2 lžících studené vody a důkladně promícháme. Do omáčky přidáme najemno nasekané otrhané lístky rozmarýnu (nebo celé snítky, které před podáváním odstraníme), zbylý na plátky nakrájený omytý pomeranč a společně provaříme. Omáčku zjemníme zbylým máslem a dochutíme solí a pepřem.
  4. Nakonec do pánve vrátíme opečené filety a necháme prohřát. Dozdobíme čerstvým rozmarýnem a podáváme např. s čerstvým pečivem.
Autor:

Podobné recepty

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Roláda z panenky s karamelizovanými mrkvičkami

Této šťavnaté roládě s rafinovanou náplní neodoláte.