Losos na rozmarýnu a pomerančích
Jak nejlépe ochutit lososa? Vyzkoušejte kombinaci ryby s čerstvými bylinkami a citrusy. Pomeranče vám navodí sváteční atmosféru a vůně tymiánu dokonale provoní maso.
Postup
- Filety lososa omyjeme, osušíme a ochutíme solí a pepřem. Dáme je do mísy, zalijeme vymačkanou šťávou ze 4 pomerančů a necháme marinovat 20 minut při pokojové teplotě.
- Snítky rozmarýnu opláchneme a necháme okapat. V pánvi na rozehřátém oleji lososa opečeme zprudka asi 3 minuty z každé strany. Maso vyjmeme, dáme na talíř a uchováme v teple.
- Do pánve nalijeme pomerančovou šťávu z marinování, přidáme med, polovinu másla a přivedeme k varu. Pak přilijeme škrob rozmíchaný ve 2 lžících studené vody a důkladně promícháme. Do omáčky přidáme najemno nasekané otrhané lístky rozmarýnu (nebo celé snítky, které před podáváním odstraníme), zbylý na plátky nakrájený omytý pomeranč a společně provaříme. Omáčku zjemníme zbylým máslem a dochutíme solí a pepřem.
- Nakonec do pánve vrátíme opečené filety a necháme prohřát. Dozdobíme čerstvým rozmarýnem a podáváme např. s čerstvým pečivem.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
410 KCal
19 %
17 %
-
Energie
1717 KJ
19 %
17 %
-
Sacharidy
17,0 g
19 %
17 %
-
Vláknina
2,6 g
9 %
9 %
-
Bílkoviny
34,4 g
55 %
51 %
-
Tuky
22,4 g
34 %
32 %
-
nasycené
7,6 g
-
trans-mastné
0,3 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA