Krůta s nádivkou

U krůtího masa hrozí vysušení. Proto je dobré ho naplnit nádivkou.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 220 min

Ingredience

8 PORCE +

Nádivka:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    822 KCal

    37 %

    34 %

  • Energie

    3438 KJ

    37 %

    34 %

  • Sacharidy

    34,1 g

    39 %

    34 %

  • Vláknina

    3,1 g

    10 %

    10 %

  • Bílkoviny

    105,8 g

    168 %

    156 %

  • Tuky

    28,9 g

    44 %

    41 %

  • nasycené

    11,8 g

  • trans-mastné

    0,4 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Nejprve připravíme nádivku. Cibuli oloupeme a nasekáme. Slaninu nakrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme 4 lžíce másla, přidáme slaninu s cibulí a necháme zesklovatět. Vmícháme petrželku, osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Veku nakrájíme na kostičky, dáme na plech, v teplé troubě necháme usušit a nasypeme do mísy. Přidáme směs slaniny s cibulí, dýňová semínka, žloutky a mléko. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
  2. Krůtu položíme na mřížku ve velkém pekáči. Zevnitř i zvenčí ji potřeme solí a naplníme připravenou nádivkou (zbylou nádivku odložíme stranou). Nohy svážeme a celý povrch krůty potřeme máslem.
  3. Krůtu zakryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 2 hodiny. Během pečení ji podle potřeby podléváme. Pak teplotu snížíme na 180 °C, alobal odstraníme a dopékáme ještě hodinu dozlatova. Zbytek nádivky dáme do vymaštěné formy a vložíme ji do trouby ke krůtě asi hodinu před jejím dopečením.
  4. Pečenou krůtu vyjmeme a udržujeme teplou. Výpek slijeme do kastrůlku a vyrestujeme na tuk. Zaprášíme moukou, rozředíme vodou, provaříme a přecedíme. Krůtu podáváme se zahuštěnou šťávou a nádivkou.
Autor:

Podobné recepty

Řízečky v sýrovém těstě s česnekovým dipem

Lepší řízky jste snad ještě nejedli.

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.