Ingredience
Postup
- V kastrolu na rozehřátém másle opečeme krátce nakrájenou zeleninu, přidáme lístky tymiánu, zalijeme 750 ml vývaru, osolíme a necháme zvolna vařit. Mezitím si na pánvi nahřejeme olej, přimícháme mouku a připravíme zlatavou jíšku. Do polévky přilijeme zbytek vývaru a vmícháme světlou jíšku. Za stálého míchání ji zavaříme a necháme zvolna vařit, dokud zelenina nezměkne.
- Mezitím si nakrájíme housky na kostičky, promícháme je s olivovým olejem a vysypeme na plech s pečicím papírem. Pečeme dozlatova v předehřáté troubě při 160 °C asi 5 minut. Po uvaření polévku rozmixujeme, přidáme nakrájené kopřivy a po 10 minutách varu vše znovu krátce promixujeme. Dochutíme pepřem a solí.