Ingredience
Postup
- Máslo utřeme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidáme prosátou mouku a vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce asi 2 hodiny odležet. Pak ho rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu.
- Těsto přitiskneme k okrajům formy, položíme na něj alobal a nasypeme fazole na zatížení. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut, pak alobal s fazolemi odstraníme a dopékáme dalších 20 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě.
- Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. V misce z ohnivzdorného skla nebo v kovové misce smícháme žloutky s cukrem a vínem. Postavíme na horkou vodní lázeň a šleháme do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme okapané nabobtnalé plátky želatiny a necháme v pěně rozpustit. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku, smícháme se zakysanou smetanou a vmícháme do vinné pěny. Pak směs nalijeme na vychladlý korpus.
- Na povrch rozložíme asi polovinu očištěného vína, po okraji posypeme mandlovými lupínky a koláč uložíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí vyndáme z formy a ozdobíme na povrchu zbylým vínem.