Koláč s hroznovým vínem

Máte chuť na koláč? Inspirujte se naším receptem.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez tuhnutí

Ingredience

12 PORCE +

Těsto:

Náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    324 KCal

    15 %

    14 %

  • Energie

    1356 KJ

    15 %

    14 %

  • Sacharidy

    31,1 g

    35 %

    31 %

  • Vláknina

    1,9 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    6,3 g

    10 %

    9 %

  • Tuky

    17,7 g

    27 %

    25 %

  • nasycené

    9,4 g

  • trans-mastné

    0,3 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Máslo utřeme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidáme prosátou mouku a vypracujeme pevné těsto, které necháme v chladničce asi 2 hodiny odležet. Pak ho rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím koláčovou formu.
  2. Těsto přitiskneme k okrajům formy, položíme na něj alobal a nasypeme fazole na zatížení. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut, pak alobal s fazolemi odstraníme a dopékáme dalších 20 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě.
  3. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. V misce z ohnivzdorného skla nebo v kovové misce smícháme žloutky s cukrem a vínem. Postavíme na horkou vodní lázeň a šleháme do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme okapané nabobtnalé plátky želatiny a necháme v pěně rozpustit. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku, smícháme se zakysanou smetanou a vmícháme do vinné pěny. Pak směs nalijeme na vychladlý korpus.
  4. Na povrch rozložíme asi polovinu očištěného vína, po okraji posypeme mandlovými lupínky a koláč uložíme do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí vyndáme z formy a ozdobíme na povrchu zbylým vínem.
Autor:

Podobné recepty

Roláda s karamelovou šlehačkou

Upečte ke kávě tuto dokonalou roládu s kapkou rumu.

Smetanové koláčky s ovocnou omáčkou

Dokonalý dezert jako z michelinské restaurace.

Mini dortíčky s ovocem

Těmito překrásnými dortíčky ohromíte úplně každého.

Vrstvené tiramisu

K odpolední kávě nesmí chybět chutný dezert.

Sušenkové sendviče

Nestíháte upéct dezert? Zvolte tuto rychlovku.