Doporučujeme

Jogurtové dezerty. Třešňový koláč, Red Velvet Cake i želé s malinami

  • 0
K létu patří nejen čerstvé ovoce, ale také sladké pokušení v podobě koláčů, dortů, pohárů a dalších dezertů. Zkuste to letos odlehčeně s jogurtem, který má ambice stát se nečekaně lahodnou ingrediencí vašeho prázdninového cukrářského experimentování.
Red Velvet Cake s jahodami

Red Velvet Cake s jahodami

Ingredience na 1 dortovou formu:

  • 120 g hladké mouky
  • 5 vajec
  • 5 lžic oleje
  • 200 g krystalového cukru
  • 2 lžičky červeného práškového potravinářského barviva
  • 3 lžíce kvalitního kakaa
  • 1,5 kg bílého jogurtu
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 250 g jahod
  • špetka soli

Pracovní postup:

  1. Večer před pečením necháme bílý jogurt vykapat od syrovátky. Do sítka vložíme jemnou látku, vlijeme jogurt a sítko postavíme na mísu, aby měla syrovátka kam odkapávat. Takto necháme v lednici přes noc.
  2. Druhý den se pustíme do přípravy korpusu. Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme do velké mísy a žloutky do skleničky.

Do bílků přidáme špetku soli a šleháme do tuhého sněhu. Poté postupně přisypáváme cukr a šleháme, dokud se netvoří pevné špičky. Pak přidáváme žloutky a olej.

  1. Nakonec smícháme mouku, barvivo a kakao a opatrně vmícháme vzniklý sníh vařečkou. Hotové těsto vlijeme do vymazané, vysypané formy a pečeme na 150 °C asi 30 až 40 minut. Vychladlý upečený korpus pak dvakrát prořízneme.
  2. Vykapaný jogurt mezitím vyjmeme z lednice, osladíme moučkovým cukrem dle chuti, řádně promícháme a promazáváme do proříznutého korpusu. Nakonec ozdobíme jahodami a podáváme.
Jogurtový koláč s třešněmi a levandulí

Jogurtový koláč s třešněmi a levandulí

Ingredience na koláčovou formu o průměru 28 cm:

  • 400 g třešní
  • 200 g polohrubé mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 70 g vanilkového cukru
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 2 lžičky sušené bio levandule
  • 2 vejce
  • 200 g bílého jogurtu
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy

Pracovní postup:

  1. Třešně omyjeme, osušíme a vypeckujeme.
  2. Ve větší míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme vejce, jogurt a vše řádně promícháme.
  3. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané nízké koláčové formy. Třešně nasypeme navrch.
  4. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Liči želé s malinami a mátovým cukrem

Liči želé s malinami a mátovým cukrem

Ingredience na 5 porcí:

  • 500 g bílého jogurtu
  • 20 ks kompotovaného liči
  • 180 ml šťávy z kompotu
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 7 plátků želatiny
  • 200 g malin
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 hrst čerstvé máty

Pracovní postup:

  1. Plátky želatiny necháme nabobtnat ve sklenici s vodou. Mezitím smícháme jogurt s moučkovým cukrem, liči nakrájíme na menší kousky a společně se šťávou vmícháme do jogurtu.
  2. Po nabobtnání vyjmeme plátky želatiny z vody, vložíme do kastrůlku a přidáme 4 lžíce vody. Na mírném ohni necháme rozpustit (nevaříme).
  3. Poté postupně k želatině po malých dávkách přidáváme jogurtovou směs. V této fázi je třeba pracovat trošku svižněji. Vše důkladně promícháme a vlijeme do sklenic a necháme ztuhnout.
  4. Před podáváním zdobíme malinami a mátovým cukrem.

Tip: Pro výrobu mátového cukru si v hmoždíři utlučte mátu společně s krystalovým cukrem. Pokud nemáte hmoždíř, postačí výkonný mixér.


  • Vybrali jsme pro Vás