Red Velvet Cake s jahodami
Ingredience na 1 dortovou formu:
- 120 g hladké mouky
- 5 vajec
- 5 lžic oleje
- 200 g krystalového cukru
- 2 lžičky červeného práškového potravinářského barviva
- 3 lžíce kvalitního kakaa
- 1,5 kg bílého jogurtu
- 4 lžíce moučkového cukru
- 250 g jahod
- špetka soli
Pracovní postup:
- Večer před pečením necháme bílý jogurt vykapat od syrovátky. Do sítka vložíme jemnou látku, vlijeme jogurt a sítko postavíme na mísu, aby měla syrovátka kam odkapávat. Takto necháme v lednici přes noc.
- Druhý den se pustíme do přípravy korpusu. Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme do velké mísy a žloutky do skleničky.
Do bílků přidáme špetku soli a šleháme do tuhého sněhu. Poté postupně přisypáváme cukr a šleháme, dokud se netvoří pevné špičky. Pak přidáváme žloutky a olej.
- Nakonec smícháme mouku, barvivo a kakao a opatrně vmícháme vzniklý sníh vařečkou. Hotové těsto vlijeme do vymazané, vysypané formy a pečeme na 150 °C asi 30 až 40 minut. Vychladlý upečený korpus pak dvakrát prořízneme.
- Vykapaný jogurt mezitím vyjmeme z lednice, osladíme moučkovým cukrem dle chuti, řádně promícháme a promazáváme do proříznutého korpusu. Nakonec ozdobíme jahodami a podáváme.
Jogurtový koláč s třešněmi a levandulí
Ingredience na koláčovou formu o průměru 28 cm:
- 400 g třešní
- 200 g polohrubé mouky
- 120 g moučkového cukru
- 70 g vanilkového cukru
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 2 lžičky sušené bio levandule
- 2 vejce
- 200 g bílého jogurtu
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
Pracovní postup:
- Třešně omyjeme, osušíme a vypeckujeme.
- Ve větší míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme vejce, jogurt a vše řádně promícháme.
- Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané nízké koláčové formy. Třešně nasypeme navrch.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Liči želé s malinami a mátovým cukrem
Ingredience na 5 porcí:
- 500 g bílého jogurtu
- 20 ks kompotovaného liči
- 180 ml šťávy z kompotu
- 3 lžíce moučkového cukru
- 7 plátků želatiny
- 200 g malin
- 100 g krupicového cukru
- 1 hrst čerstvé máty
Pracovní postup:
- Plátky želatiny necháme nabobtnat ve sklenici s vodou. Mezitím smícháme jogurt s moučkovým cukrem, liči nakrájíme na menší kousky a společně se šťávou vmícháme do jogurtu.
- Po nabobtnání vyjmeme plátky želatiny z vody, vložíme do kastrůlku a přidáme 4 lžíce vody. Na mírném ohni necháme rozpustit (nevaříme).
- Poté postupně k želatině po malých dávkách přidáváme jogurtovou směs. V této fázi je třeba pracovat trošku svižněji. Vše důkladně promícháme a vlijeme do sklenic a necháme ztuhnout.
- Před podáváním zdobíme malinami a mátovým cukrem.
Tip: Pro výrobu mátového cukru si v hmoždíři utlučte mátu společně s krystalovým cukrem. Pokud nemáte hmoždíř, postačí výkonný mixér.