Doporučujeme

Rychlá a jednoduchá jídla z celého světa, na která vám stačí jen pánev

  • 21
Někdy není čas na hrdinství, když potřebujete mít večeři na stole do dvaceti minut a polotovary či zmražené pokrmy nejsou vaším šálkem čaje. Tehdy popadněte pánev a zkontrolujte, jestli máte doma dost zeleniny, čerstvé houby a hlavně vajíčka. Inspirace tentokrát letí z Bulharska i Blízkého východu.
Šakšuka

Šakšuka

Ingredience na 4 porce:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 červené papriky
  • 4 rajčata
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 vejce
  • bílý jogurt k podávání
  • čerstvý koriandr na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky, česnek prolisujeme. Papriky omyjeme, zbavíme středu se semínky a nakrájíme na kostky nebo nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme nahrubo.
  2. Ve velké pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli. Když se začne opékat, přidáme česnek, mletou papriku a římský kmín. Necháme rozvonět.
  3. Pak do pánve přidáme rajský protlak, zarestujeme a nasypeme nakrájené papriky. Lehce osolíme a necháme za průběžného míchání probublávat asi pět minut. Pak vmícháme rajčata a necháme směs na mírném plameni zhoustnout. Dochutíme solí a pepřem.
  4. Nakonec do ní uděláme obrácenou lžící čtyři důlky, do kterých rozklepneme vejce. Necháme prohřívat tak dlouho, dokud nejsou bílky tuhé a žloutky tak akorát.
  5. Před podáváním posypeme čerstvým koriandrem a k šakšuce nabídneme bílý jogurt.

Tip: Závěrečný proces můžete urychlit tak, že pánev zakryjete poklicí, ale žloutky v tom případě nebudou tak tekuté.

Omeleta s houbami a kozím sýrem

Omeleta s houbami a kozím sýrem

Ingredience na 2 porce:

  • 100 g čerstvých hub
  • 4 vejce
  • 1 lžíce smetany na vaření
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce másla
  • 80 g kozího sýra
  • pažitka nebo petrželka na ozdobení

Pracovní postup:

  1. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Vejce v misce prošleháme se smetanou, solí a pepřem.
  3. Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a restujeme na ní asi dvě minuty houby, které jsme lehce osolili.
  4. Pak je rovnoměrně rozložíme po dně pánve a zalijeme je rozšlehanými vejci. Dřevěnou obracečkou ze stran několikrát posuneme hmotu směrem do středu pánve, omeleta tak bude nadýchanější.
  5. Když je zespodu zlatá, otočíme ji a povrch posypeme rozdrobeným kozím sýrem.
  6. Omeletu podáváme posypanou čerstvými bylinkami s pečivem a zeleninovým salátem.

Tip: Místo kozího sýra můžete použít fetu.

Trochu jiné lečo

Trochu jiné lečo

Ingredience na 4 porce:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 žlutá nebo bílá paprika
  • 4 rajčata
  • 2 menší nebo jedna střední cuketa
  • sušené bylinky (ideálně čubrica)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce oleje
  • čerstvá petrželka 

Pracovní postup:

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Papriku omyjeme, vyjmeme střed se semínky a nakrájíme ji na kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Cuketu omyjeme a nakrájíme na kostky.
  2. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a restujeme na něm cibuli dosklovata. Pak přidáme česnek, restujeme jen chviličku a vmícháme nakrájenou cuketu a papriku. Osolíme, přidáme sušené bylinky a za stálého míchání opékáme asi minutu.
  3. Potom přidáme rajčata, promícháme a restujeme, dokud se všechna šťáva z nich neodpaří.
  4. Do pánve rozklepneme postupně všechna vejce, promícháme a prohříváme tak dlouho, až se srazí.
  5. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a nasekanou petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem.

Tip: V Bulharsku k tomuto pokrmu podávají ještě zakysanou smetanu nebo jogurt.


  • Vybrali jsme pro Vás