Šakšuka
Ingredience na 4 porce:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 červené papriky
- 4 rajčata
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 vejce
- bílý jogurt k podávání
- čerstvý koriandr na ozdobu
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky, česnek prolisujeme. Papriky omyjeme, zbavíme středu se semínky a nakrájíme na kostky nebo nudličky. Rajčata omyjeme a nakrájíme nahrubo.
- Ve velké pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli. Když se začne opékat, přidáme česnek, mletou papriku a římský kmín. Necháme rozvonět.
- Pak do pánve přidáme rajský protlak, zarestujeme a nasypeme nakrájené papriky. Lehce osolíme a necháme za průběžného míchání probublávat asi pět minut. Pak vmícháme rajčata a necháme směs na mírném plameni zhoustnout. Dochutíme solí a pepřem.
- Nakonec do ní uděláme obrácenou lžící čtyři důlky, do kterých rozklepneme vejce. Necháme prohřívat tak dlouho, dokud nejsou bílky tuhé a žloutky tak akorát.
- Před podáváním posypeme čerstvým koriandrem a k šakšuce nabídneme bílý jogurt.
Tip: Závěrečný proces můžete urychlit tak, že pánev zakryjete poklicí, ale žloutky v tom případě nebudou tak tekuté.
Omeleta s houbami a kozím sýrem
Ingredience na 2 porce:
- 100 g čerstvých hub
- 4 vejce
- 1 lžíce smetany na vaření
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce másla
- 80 g kozího sýra
- pažitka nebo petrželka na ozdobení
Pracovní postup:
- Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- Vejce v misce prošleháme se smetanou, solí a pepřem.
- Na pánvi rozehřejeme lžíci másla a restujeme na ní asi dvě minuty houby, které jsme lehce osolili.
- Pak je rovnoměrně rozložíme po dně pánve a zalijeme je rozšlehanými vejci. Dřevěnou obracečkou ze stran několikrát posuneme hmotu směrem do středu pánve, omeleta tak bude nadýchanější.
- Když je zespodu zlatá, otočíme ji a povrch posypeme rozdrobeným kozím sýrem.
- Omeletu podáváme posypanou čerstvými bylinkami s pečivem a zeleninovým salátem.
Tip: Místo kozího sýra můžete použít fetu.
Trochu jiné lečo
Ingredience na 4 porce:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 žlutá nebo bílá paprika
- 4 rajčata
- 2 menší nebo jedna střední cuketa
- sušené bylinky (ideálně čubrica)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce oleje
- čerstvá petrželka
Pracovní postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Papriku omyjeme, vyjmeme střed se semínky a nakrájíme ji na kostičky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Cuketu omyjeme a nakrájíme na kostky.
- Ve velké pánvi rozehřejeme olej a restujeme na něm cibuli dosklovata. Pak přidáme česnek, restujeme jen chviličku a vmícháme nakrájenou cuketu a papriku. Osolíme, přidáme sušené bylinky a za stálého míchání opékáme asi minutu.
- Potom přidáme rajčata, promícháme a restujeme, dokud se všechna šťáva z nich neodpaří.
- Do pánve rozklepneme postupně všechna vejce, promícháme a prohříváme tak dlouho, až se srazí.
- Dochutíme čerstvě mletým pepřem a nasekanou petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem.
Tip: V Bulharsku k tomuto pokrmu podávají ještě zakysanou smetanu nebo jogurt.