Čas jahod je tu. Nabízíme vám čtyři pádné a sladké důvody ke hříchu

  4:16
Zapomeňte vážení, na jahody mražený, zpíval Schelinger. Takže zaklapněte mrazáky a užijte si naplno nastávající sezonu sluncem provoněných šťavnatých jahod. Nejlepší jsou samozřejmě ty z vlastní zahrádky, na ty si ale ještě budete muset počkat, zato v obchodech už jsou první červené vlaštovky.

Jahodová roláda | foto: Isifa.com

Jahodová roláda

Doba přípravy: 30 minut + 6 - 8 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 50 g másla
  • 6 velkých vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 150 g hladké mouky
  • moučkový cukr
  • 500 ml smetany na šlehání
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 kg jahod

1. Troubu předehřejeme na 230 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, mělo by to trvat asi 20 minut. Ke konci šlehání přidáme nastrouhanou citronovou kůru a přilijeme zchladlé máslo. Do našlehaných vajec s cukrem přimícháme metlou mouku.

2. Těsto rozetřeme na pečicí papír, teplotu v troubě snížíme na 200 °C a pečeme 6 - 8 minut, s tím, že v polovině pečení plech obrátíme.

3. Upečený plát na roládu stáhneme z plechu, poprášíme moučkovým cukrem a otočíme na další pečicí papír. Spodní papír opatrně sloupneme, přiložíme zpět a plát těsta zavineme a necháme zchladnout.

4. Ze smetany a vanilkového cukru vyšleháme tuhou šlehačku. Jahody omyjeme, osušíme, polovinu odstopkujeme a pokrájíme na plátky. Roládu rozbalíme, naplníme polovinou šlehačky a plátky jahod a znovu ji svineme. Zbylou šlehačku dáme do cukrářského sáčku, ozdobíme jí roládu a poklademe zbylými celými jahodami a poprášíme moučkovým cukrem.

Tip: Máslo můžete nahradit běžným olejem.

Koláč s jahodami

Koláč s jahodami

Doba přípravy: 40 minut + 20 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 hotové křehké těsto
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • 5 lžic cukru krupice 1 vanilkový cukr
  • 60 g másla
  • 1/2 sáčku práškové želatiny
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • 500 g jahod

1. Troubu předehřejeme na 170 °C. Formu na koláč vyložíme těstem, okraje ořežeme, dno propícháme vidličkou. Na těsto položíme kolečko pečicího papíru a zatížíme ho suchými fazolemi. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.

2. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, stáhneme z plotny, přimícháme do něj cukr, vanilkový cukr a máslo. Krém necháme zchladnout, občas směs promícháme.

3. Želatinu namočíme do několika lžic vody, zahřejeme ji a necháme rozpustit. Pudinkový krém rozmícháme se želatinou, tvarohem a citronovou kůrou a naplníme jím korpus koláče.

4. Omyté a osušené jahody odstopkujeme, větší plody pokrájíme a koláč jahodami ozdobíme.

Tip: Několik lžic jahodové marmelády nařeďte citronovou šťávou a vodou, promíchejte, zahřejte a štětcem nebo silikonovou mašlovačkou potřete povrch jahod.

Francouzský toast s jahodami a šlehačkou

Francouzský toast s jahodami a šlehačkou

Doba přípravy: 20 minut + 24 minut smažení a pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 400 g jahod
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 6 velkých vajec
  • sůl
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka skořice
  • 8 plátků toastového chleba
  • máslo
  • moučkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 100 °C. Plech vyložíme alobalem nebo pečicím papírem.

2. Ze 200 ml smetany ušleháme šlehačku a dáme ji vychladit. Jahody omyjeme, odstopkujeme, větší plody překrojíme a promícháme v misce s vanilkovým cukrem. Zbylou smetanu promícháme s mlékem a přišleháme vejce, špetku soli, muškátový oříšek a skořici.

3. Toastové chleby postupně po dvou namočíme po obou stranách do vaječné směsi a opekáme je na pánvi s rozehřátým máslem. Opékáme asi tři minuty z každé strany toastu a přendáme do vyhřáté trouby. Hotové toasty poprášíme moučkovým cukrem, ozdobíme jahodami a šlehačkou.

Tip: Dospělým můžete přimíchat do vaječné směsi lžíci rumu s vanilkovou příchutí nebo 100 ml vaječného koňaku.

Jahody a la Romanoff

Jahody a la Romanoff

Doba přípravy: 10 minut + chlazení 2 hodiny
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kg jahod
  • 100 ml pomerančové šťávy nebo džusu
  • 1/4 lžičky strouhané pomerančové kůry
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce pomerančového likéru (Cointreau, Grand Marnier)
  • 250 ml smetany ke šlehání

1. Jahody omyjeme, osušíme a odstopkujeme, velké plody můžeme překrojit.

2. Pomerančovou šťávu promícháme s kůrou, cukrem a pomerančovým likérem. Směs přelijeme přes jahody, dáme do chladu alespoň na dvě hodiny odležet, po hodině jahody promícháme.

3. Smetanu ušleháme dotuha. Jahody rozdělíme i s tekutinou do misek, ozdobíme šlehačkou a ihned podáváme.

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...