Jáhlová polévka s houbami

Poctivá hustá domácí polévka je důkazem, že jáhly mají v kuchyni nekonečné možnosti využití.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 50 min

Ingredience

4 PORCE +

Na dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    506 KCal

    23 %

    21 %

  • Energie

    2116 KJ

    23 %

    21 %

  • Sacharidy

    24,6 g

    28 %

    25 %

  • Vláknina

    4,9 g

    16 %

    16 %

  • Bílkoviny

    7,1 g

    11 %

    10 %

  • Tuky

    41,1 g

    63 %

    59 %

  • nasycené

    25,1 g

  • trans-mastné

    0,7 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Jáhly uvaříme ve vroucí osolené vodě, scedíme je a uložíme stranou.
  2. V kastrolu rozehřejeme 70 g másla a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Po 8 minutách přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku a ještě 3 minuty vše restujeme. Poté zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a na mírném plameni vaříme 30 minut.
  3. Po uvaření naběračkou vyndáme čtvrtinu zeleniny, odložíme stranou a přisypeme tři čtvrtiny vařených jáhel. Polévku v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a krátce provaříme.
  4. Na zbytku másla orestujeme nadrobno nakrájené houby, přidáme je do polévky i se zbylou zeleninou a jáhlami. Polévku můžeme ozdobit čerstvou majoránkou a podávat třeba s čerstvým pečivem.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z pečeného květáku

Když květák před přípravou krému upečete, bude chutnat ještě lépe.

Zeleninová polévka s fazolemi

I polévka vás může zasytit.

Zeleninová polévka s luštěninami

Zdravá polévka, kterou si užije i vegetarián.

Zvěřinová polévka

Zbylo vám maso ze zvěřiny? Využijte ho na polévku.

Srbská čorba

Srbská pochoutka, kterou by měl za svůj život ochutnat každý.