Ingredience
Postup
- Jáhly uvaříme ve vroucí osolené vodě, scedíme je a uložíme stranou.
- V kastrolu rozehřejeme 70 g másla a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Po 8 minutách přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku a ještě 3 minuty vše restujeme. Poté zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a na mírném plameni vaříme 30 minut.
- Po uvaření naběračkou vyndáme čtvrtinu zeleniny, odložíme stranou a přisypeme tři čtvrtiny vařených jáhel. Polévku v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a krátce provaříme.
- Na zbytku másla orestujeme nadrobno nakrájené houby, přidáme je do polévky i se zbylou zeleninou a jáhlami. Polévku můžeme ozdobit čerstvou majoránkou a podávat třeba s čerstvým pečivem.