Jáhlová polévka s houbami
Poctivá hustá domácí polévka je důkazem, že jáhly mají v kuchyni nekonečné možnosti využití.
Postup
- Jáhly uvaříme ve vroucí osolené vodě, scedíme je a uložíme stranou.
- V kastrolu rozehřejeme 70 g másla a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Po 8 minutách přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku a ještě 3 minuty vše restujeme. Poté zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a na mírném plameni vaříme 30 minut.
- Po uvaření naběračkou vyndáme čtvrtinu zeleniny, odložíme stranou a přisypeme tři čtvrtiny vařených jáhel. Polévku v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a krátce provaříme.
- Na zbytku másla orestujeme nadrobno nakrájené houby, přidáme je do polévky i se zbylou zeleninou a jáhlami. Polévku můžeme ozdobit čerstvou majoránkou a podávat třeba s čerstvým pečivem.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
506 KCal
23 %
21 %
-
Energie
2116 KJ
23 %
21 %
-
Sacharidy
24,6 g
28 %
25 %
-
Vláknina
4,9 g
16 %
16 %
-
Bílkoviny
7,1 g
11 %
10 %
-
Tuky
41,1 g
63 %
59 %
-
nasycené
25,1 g
-
trans-mastné
0,7 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA