Jáhlová polévka s houbami

Poctivá hustá domácí polévka je důkazem, že jáhly mají v kuchyni nekonečné možnosti využití.

Obtížnost

Lehké

Vaření 50 min

Ingredience

4 PORCE +

Na dohotovení:

Postup

  1. Jáhly uvaříme ve vroucí osolené vodě, scedíme je a uložíme stranou.
  2. V kastrolu rozehřejeme 70 g másla a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Po 8 minutách přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku a ještě 3 minuty vše restujeme. Poté zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a na mírném plameni vaříme 30 minut.
  3. Po uvaření naběračkou vyndáme čtvrtinu zeleniny, odložíme stranou a přisypeme tři čtvrtiny vařených jáhel. Polévku v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a krátce provaříme.
  4. Na zbytku másla orestujeme nadrobno nakrájené houby, přidáme je do polévky i se zbylou zeleninou a jáhlami. Polévku můžeme ozdobit čerstvou majoránkou a podávat třeba s čerstvým pečivem.
Zobrazit postup Zobrazit ingredience

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    506 KCal

    23 %

    21 %

  • Energie

    2116 KJ

    23 %

    21 %

  • Sacharidy

    24,6 g

    28 %

    25 %

  • Vláknina

    4,9 g

    16 %

    16 %

  • Bílkoviny

    7,1 g

    11 %

    10 %

  • Tuky

    41,1 g

    63 %

    59 %

  • nasycené

    25,1 g

  • trans-mastné

    0,7 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Autor:

Podobné recepty

Polévka ze zelených fazolek

Připravte si zdravou polévku, na které si pochutnáte.

Nepravá rybí polévka

Podávejte na štědrovečerní večeři výbornou rybí polévku.

Ostrá zelňačka

Zahřejte se výbornou pikantní zelňačkou.

Kuřecí polévka s drůbky

Inspirujte se naším receptem na výborný vývar.

Polévka z pečeného květáku

Když květák před přípravou krému upečete, bude chutnat ještě lépe.