Ingredience
Postup
- Rebarboru a jablka oloupeme, z jablek odstraníme jádřince a vše pokrájíme na kousky. Vložíme je do kastrolu, podlijeme 100 ml vody a zvolna za občasného míchání přivedeme k varu. Přidáme koření, sůl a polovinu octa a na mírném ohni dusíme asi 20 minut.
- Pak přidáme zbytek octa a cukr a vaříme do zhoustnutí, celkem asi hodinu. Pokud chceme, aby v čatní zůstaly kousky ovoce, přidáme menší část jablek a rebarbory až nyní.
- Ještě horké čatní naplníme do skleniček a uzavřeme víčky. Obrátíme je dnem vzhůru a necháme vychladnout.
- Švestkové čatní s meruňkami a angreštem: Postup je stejný jako u předešlého receptu, pouze použijeme jinou chuťovou kombinaci ovoce a se solí a kořením přidáme do ovocné směsi lžičku dijonské hořčice.