Granátnický pochod, brambory zapečené s rajčaty a špenátem, bramborové placky se šunkou a mrkví, karlštejnský chlebíček

-

Brambory pocházejí z jižní Ameriky a do Evropy se dostaly díky Španělům v 16. století. V Čechách se brambory (název vznikl zkomoleninou slova Branibory, to je rostlina přivezená z Branibor) začaly pěstovat o zhruba dvě století později. Tehdy zvítězily u chudého lidu, o čemž svědčí i popěvek z Podkrkonoší:
Když jsem šel do nebe,
stavil jsem se v pekle,
nejstarší Luciper
pek si tam erteple.
A tento významný zdroj vitamínu C zůstal na talířích až dodnes.

GRANÁTNICKÝ POCHOD
200 g hrubé mouky, 1 vejce, 600 g brambor, 50 g slaniny, 40 g omastku, 100 g cibule, mletá paprika, sůl
Z mouky, vejce a vody vypracujeme tuhé těsto. Na pomoučeném válu těsto tence vyválíme a nakrajíme flíčky, které ve slané vodě uvaříme. Scedíme, omastíme a vložíme do kastrolu. Přidáme ve slupce uvařené, oloupané a nadrobno nakrájané brambory a zlehka promícháme. Na omastku osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, zaprášíme mletou paprikou a přidáme k bramborám a flekům. Všechno promícháme a podáváme s nadrobno nakrájenou a osmaženou slaninou.
Pressfoto Bratislava)

BRAMBORY ZAPEČENÉ S RAJČATY A ŠPENÁTEM
450 g mraženého špenátu, 600 g brambor, 3 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 3 rajčata, trochu tuku, 250 g smetany
Špenát necháme rozmrazit v cedníku. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Opékáme je 4-5 minut v horkém oleji. Mezitím si předehřejeme troubu na 200°C. Stroužek česneku oloupáme a prolisujeme k bramborám. Osolíme, opepříme. Na pánvi rozehřejeme máslo a špenát v něm 2-3 minuty podusíme. Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Bramborové plátky, rozmražený špenát a rajčata střídavě vrstvíme do nákypové formy. Poslední vrstvou jsou brambory. Přelijeme je smetanou a na střední příčce trouby zapékáme dozlatova 35-45 minut.
RADA: Čerstvý špenát (600 g) musíte krátce spařit a dobře vymačkat.
časopis Nejlepší recepty)

BRAMBOROVÉ PLACKY SE ŠUNKOU A MRKVÍ
80 g šunky, 80 g anlické slaniny, 150 g hrubé mouky, 3 vejce, 1 lžíce kyselé smetany, 1/4 l mléka, 500 g moučných brambor, 2 velké mrkve, 4 stroužky česneku, 1 velká cibule, svazek petrželky, sůl, mletý pepř, 1 lžička Vegetky Vitana, Planta na smažení
Vejce rozmícháme s moukou, kyselou smetanou, solí a necháme půl hodiny odpočinout. Do směsi vmícháme mléko, nadrobné kostičky nakrájanou šunku a slaninu, nastrouhanou mrkev a brambory, jemně usekanou cibuli a petrželku. Přidáme česnek, sůl, pepř, Vegetku a opět promícháme. V prostorné pánvi rozpálíme Plantu, sběračkou nabereme bramborovou směs, utvoříme placky a smažíme po obou stranách do zlatova. Vyjmeme z pánve a osušíme papírovým ubrouskem.
Vynikající a křehounké placky podáváme s hlávkovým salátem a sklenicí chlazeného piva.
časopis Dobrou chuť!)

KARLŠTEJNSKÝ CHLEBÍČEK
4 vejce, 160 g pískového cukru, 500 g moučných brambor, špetka soli, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 0,5 dcl rumu, 1/2 prášku do pečiva, máslo a mouka do formy, moučkový cukr na pocukrování
Omyté brambory uvaříme v osolené vodě do měkka, slijeme, horké oloupeme, dáme do předehřáté trouby a při 120°C necháme 20 minut "vypařit". Po vychladnutí jemně nastrouháme. Žloutky utřeme s třetinou pískového cukru, špetkou soli, vanilkovým cukrem a rumem do pěny. Vmícháme prášek do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zašleháme zbývající pískový cukr. Tuhý sníh vmícháme o žloutkové směsi a přimícháme nastrouhané brambory. Formu na pečení vymažeme máslem, vysypeme moukou, naplníme těstem, uhladíme povrch a pečeme v předehřáté troubě při 170-180°C asi 15 minut. Po upečení necháme ve formě 2 hodiny, vyklopíme, pocukrujeme a naporcujeme.
časopis Dobrou chuť!)

Granátnický pochod

Bramborové placky se šunkou a mrkví

Karlštejnský chlebíček

Brambory zapečené s rajčaty a špenátem

Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...