Dort jarní louka
Dort na oslavu jara, nebo jen pro potěšení ke kávě s přáteli.
Stupeň obtížnosti
Náročné
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
522 KCal
24 %
22 %
-
Energie
2185 KJ
24 %
22 %
-
Sacharidy
75,1 g
85 %
75 %
-
Vláknina
1,8 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
11,4 g
18 %
17 %
-
Tuky
19,3 g
30 %
28 %
-
nasycené
6,2 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Vejce a cukr vyšleháme do husté pěny. Zlehka přimícháme mouku a pak olej. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme při 180 °C asi 25 minut. Upečený korpus necháme vychladnout.
- Mezitím si připravíme krém. Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě a pak ji rozpustíme v mikrovlnné troubě. Smícháme zakysanou smetanu, měkký tvaroh, vanilkový a moučkový cukr, přidáme rozpuštěnou želatinu a pozvolna přimícháme hustě našlehanou smetanu.
- Korpus dvakrát prokrojíme. Jednotlivé pláty potřeme krémem, poklademe broskvemi nakrájenými na plátky a slepíme. Necháme dobře v lednici vychladit.
- Větší část marcipánu obarvíme nazeleno. Rozválíme jej na tenký plát, který pomocí válečku naneseme na dort a uhladíme. Přesahující okraje odřízneme. Zbytek marcipánu obarvíme nabílo, namodro, nažluto a narůžovo. Z marcipánové hmoty vymodelujeme květiny a mašli a dort jimi ozdobíme.