Dipy k fondue

nehodnoceno

Zpříjemněte si večer touto dobrůtkou.

Stupeň obtížnosti

Lehké

Vaření 25 min

Ingredience

2 PORCE +

Dip s bylinkami:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    347 KCal

    16 %

    14 %

  • Energie

    1453 KJ

    16 %

    14 %

  • Sacharidy

    13,2 g

    15 %

    13 %

  • Vláknina

    0,2 g

    1 %

    1 %

  • Bílkoviny

    1,7 g

    3 %

    3 %

  • Tuky

    31,8 g

    49 %

    45 %

  • nasycené

    5,0 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Majonézu smícháme se zakysanou smetanou, přidáme najemno nasekané bylinky, cukr, sůl a šťávu z citronu a vymícháme dohladka. Nakonec přidáme ušlehanou šlehačkua zlehka promícháme. Připravený dip vychladíme. Hodí se k drůbežím a zeleninovým fondue.
  2. Hořčičná omáčka s estragonem:
  3. 5 natvrdo uvařených žloutků
  4. 4 lžíce dijonské hořčice
  5. 1 šalotka
  6. 2 lžíce zakysané smetany
  7. 2 lžíce slunečnicového oleje
  8. 1 lžíce práškového cukru
  9. špetka bílého mletého pepře
  10. sůl
  11. svazek čerstvého estragonu
  12. Žloutky protřeme sítem, přidáme olej a pořádně vyšleháme. Pak přidáme hořčici, smetanu, najemno nasekanou šalotku, cukr, sůl, pepř a vše dohladka rozmícháme. Nakonec vmícháme čerstvý nasekaný estragon. Takto připravenou omáčku dáme vychladit a podáváme. ( Tato omáčka by se správně měla připravovat ze slunečnicového oleje s vůní ořechů. Můžeme si ho připravit předem i sami. Vlašské ořechy nasekáme nadrobno, opražíme a zalijeme horkým slunečnicovým olejem. Necháme přibližně 3 týdny uležet. Před použitím olej přecedíme. )
  13. Rajčatová omáčka s kapary a olivami:
  14. 500 g rajčat
  15. 2 stroužky česneku
  16. 1 lžička kaparů
  17. 2 lžíce oliv
  18. 2 lžíce olivového oleje
  19. 2 lžičky cukru
  20. špetka mletého pepře
  21. sůl
  22. Rajčata omyjeme, nařízneme křížem a spaříme ve vařící vodě. Potom je zchladíme a oloupeme, rozkrojíme a odstraníme semínka, dužinu nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme najemno, orestujeme na olivovém oleji, přidáme nakrájená rajčata, cukr a krátce podusíme. Můžeme přilít trochu vody. Nakonec přidáme nakrájené olivy a kapary a společně krátce podusíme. Hotovou omáčku dochutíme solí a pepřem. Podáváme studenou k masovým nebo zeleninovým fondue.
  23. Indický kari dip:
  24. 60 g nastrouhaného tvrdého tvarohu
  25. 60 měkkého tvarohu
  26. 500 ml zakysané smetany
  27. 1 červené jablko
  28. 2 lžíce kari
  29. špetka šafránu
  30. špetka mletého pepře
  31. 3 lžíce jablečné šťávy
  32. sůl
  33. Zakysanou smetanu smícháme s tvrdým a měkkým tvarohem. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince, nastrouháme a přidáme do tvarohové směsi. V jablečné šťávě rozmícháme kari koření a špetku šafránu. Připravenou šťávu přidáme do tvarohové směsi, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Hotový dip dáme do chladničky vychladit.
  34. Meruňková omáčka se zázvorem:
  35. 500 g meruněk ( i kompotované)
  36. 1 šalotka
  37. 1 lžička mletého zázvoru
  38. 100 ml vinného octa
  39. 2 hřebíčky
  40. 1 bobkový list
  41. špetka čerstvě mletého barevného pepře
  42. 75 g hnědého cukru
  43. sůl
  44. lístky bazalky na ozdobu
  45. Máme-li čerstvé meruňky, spaříme je krátce ve vařící vodě a sloupneme. Vypeckované meruňky nakrájíme na malé kostičky a dáme do hrnce. Přidáme cukr, ocet, najemno nakrájenou šalotku, mletý zázvor, bobkový list, hřebíček a společně zakryté velmi zvolna dusíme. Děláme-li omáčku z kompotu, vynecháme cukr a zkrátíme dobu dušení. Omáčku promícháváme, aby se nepřipálila. Z husté omáčky vyndáme bobkový list, hřebíček a omáčku, neboli čatní, dochutíme špetkou soli a špetkou čerstvě mletého pepře. Podáváme studené k drůbeží fondue.
Autor:

Podobné recepty

Sendvič s kuřecím masem

Sendviče skvěle poslouží jako jednoduchý oběd do práce.

Řepná pomazánka s křenem

Místo kupované pomazánky zvolte raději tuto skvělou domácí.

Zapečený sýr s chlebovými bochánky

Tuto svačinku si zamiluje každý.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Špenátový koláč

Tento koláč se skvěle hodí na Velikonoce.