Ingredience
Postup
- Majonézu smícháme se zakysanou smetanou, přidáme najemno nasekané bylinky, cukr, sůl a šťávu z citronu a vymícháme dohladka. Nakonec přidáme ušlehanou šlehačkua zlehka promícháme. Připravený dip vychladíme. Hodí se k drůbežím a zeleninovým fondue.
- Hořčičná omáčka s estragonem:
- 5 natvrdo uvařených žloutků
- 4 lžíce dijonské hořčice
- 1 šalotka
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce práškového cukru
- špetka bílého mletého pepře
- sůl
- svazek čerstvého estragonu
- Žloutky protřeme sítem, přidáme olej a pořádně vyšleháme. Pak přidáme hořčici, smetanu, najemno nasekanou šalotku, cukr, sůl, pepř a vše dohladka rozmícháme. Nakonec vmícháme čerstvý nasekaný estragon. Takto připravenou omáčku dáme vychladit a podáváme. ( Tato omáčka by se správně měla připravovat ze slunečnicového oleje s vůní ořechů. Můžeme si ho připravit předem i sami. Vlašské ořechy nasekáme nadrobno, opražíme a zalijeme horkým slunečnicovým olejem. Necháme přibližně 3 týdny uležet. Před použitím olej přecedíme. )
- Rajčatová omáčka s kapary a olivami:
- 500 g rajčat
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kaparů
- 2 lžíce oliv
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky cukru
- špetka mletého pepře
- sůl
- Rajčata omyjeme, nařízneme křížem a spaříme ve vařící vodě. Potom je zchladíme a oloupeme, rozkrojíme a odstraníme semínka, dužinu nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a nasekáme najemno, orestujeme na olivovém oleji, přidáme nakrájená rajčata, cukr a krátce podusíme. Můžeme přilít trochu vody. Nakonec přidáme nakrájené olivy a kapary a společně krátce podusíme. Hotovou omáčku dochutíme solí a pepřem. Podáváme studenou k masovým nebo zeleninovým fondue.
- Indický kari dip:
- 60 g nastrouhaného tvrdého tvarohu
- 60 měkkého tvarohu
- 500 ml zakysané smetany
- 1 červené jablko
- 2 lžíce kari
- špetka šafránu
- špetka mletého pepře
- 3 lžíce jablečné šťávy
- sůl
- Zakysanou smetanu smícháme s tvrdým a měkkým tvarohem. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince, nastrouháme a přidáme do tvarohové směsi. V jablečné šťávě rozmícháme kari koření a špetku šafránu. Připravenou šťávu přidáme do tvarohové směsi, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Hotový dip dáme do chladničky vychladit.
- Meruňková omáčka se zázvorem:
- 500 g meruněk ( i kompotované)
- 1 šalotka
- 1 lžička mletého zázvoru
- 100 ml vinného octa
- 2 hřebíčky
- 1 bobkový list
- špetka čerstvě mletého barevného pepře
- 75 g hnědého cukru
- sůl
- lístky bazalky na ozdobu
- Máme-li čerstvé meruňky, spaříme je krátce ve vařící vodě a sloupneme. Vypeckované meruňky nakrájíme na malé kostičky a dáme do hrnce. Přidáme cukr, ocet, najemno nakrájenou šalotku, mletý zázvor, bobkový list, hřebíček a společně zakryté velmi zvolna dusíme. Děláme-li omáčku z kompotu, vynecháme cukr a zkrátíme dobu dušení. Omáčku promícháváme, aby se nepřipálila. Z husté omáčky vyndáme bobkový list, hřebíček a omáčku, neboli čatní, dochutíme špetkou soli a špetkou čerstvě mletého pepře. Podáváme studené k drůbeží fondue.