Špenátový koláč

Tento koláč se skvěle hodí na Velikonoce.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

Ingredience

8 PORCE +

Těsto:

Náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    282 KCal

    13 %

    12 %

  • Energie

    1180 KJ

    13 %

    12 %

  • Sacharidy

    26,3 g

    30 %

    26 %

  • Vláknina

    1,8 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    14,0 g

    22 %

    21 %

  • Tuky

    13,1 g

    20 %

    19 %

  • nasycené

    6,3 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy prosijeme mouku, přidáme droždí, sůl, vejce, olej a vodu. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme 30 minut odpočinout.
  2. Špenát opláchneme a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na nudličky. Ricottu vyšleháme se smetanou, vejcem a solí. Do směsi vmícháme špenát, slaninu a polovinu nastrouhaného parmazánu.
  3. Odpočinuté těsto rozválíme na placku, kterou vložíme do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Dno těsta propícháme vidličkou a okraje přitiskneme k formě. Na těsto rozetřeme špenátovou směs, kterou poklademe přepůlenými rajčátky a posypeme zbylým parmazánem.
  4. Koláč přikryjeme alobalem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 15 minut. Pak alobal odstraníme a pečeme ještě dalších 15 minut. Hotový koláč necháme chvíli odpočinout a pak nakrájíme.
Autor:

Podobné recepty

Sezamové bulky

Upečte si nadýchané pečivo, které můžete podávat třeba k snídani.

Sendvič s kuřecím masem

Sendviče skvěle poslouží jako jednoduchý oběd do práce.

Omeletky plněné kachními prsíčky a zeleninou

Luxusní jednohubky pro opravdově gurmány.

Plněné papričky

Ideální pochutina na večer k pivu.

Pečená karotka s parmezánem

Už vás nebaví si dávat jen tak samotnou mrkev? Dejte si na ní parmezán a zapečte jí.