Špenátový koláč
Tento koláč se skvěle hodí na Velikonoce.
Postup
- Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy prosijeme mouku, přidáme droždí, sůl, vejce, olej a vodu. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme 30 minut odpočinout.
- Špenát opláchneme a necháme okapat. Slaninu nakrájíme na nudličky. Ricottu vyšleháme se smetanou, vejcem a solí. Do směsi vmícháme špenát, slaninu a polovinu nastrouhaného parmazánu.
- Odpočinuté těsto rozválíme na placku, kterou vložíme do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Dno těsta propícháme vidličkou a okraje přitiskneme k formě. Na těsto rozetřeme špenátovou směs, kterou poklademe přepůlenými rajčátky a posypeme zbylým parmazánem.
- Koláč přikryjeme alobalem, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 15 minut. Pak alobal odstraníme a pečeme ještě dalších 15 minut. Hotový koláč necháme chvíli odpočinout a pak nakrájíme.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
282 KCal
13 %
12 %
-
Energie
1180 KJ
13 %
12 %
-
Sacharidy
26,3 g
30 %
26 %
-
Vláknina
1,8 g
6 %
6 %
-
Bílkoviny
14,0 g
22 %
21 %
-
Tuky
13,1 g
20 %
19 %
-
nasycené
6,3 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA