Doporučujeme

Této thajské polévce můžete přezdívat "opilcova polévka", protože je to zaručený vyprošťovák.

Této thajské polévce můžete přezdívat "opilcova polévka", protože je to zaručený vyprošťovák. | foto: Dominika Gašparová

Čtenářský recept: Kuřecí pálivá kyselá polévka z Thajska

  • 0
Když jsme byli na dovolené v Thajsku, tak jsme si po prohýřené noci vždy dali k obědu tento kyselo-pálivý vývar. S ním opici zaručeně vypálíte z těla. Klíčem k podařené polévce je dosáhnout rovnováhy mezi pikantní, kyselou a sladkou chutí.

Příprava 40 minut

Soutěžte také o kuchařku Dity P.

Čtenářka Dominika Gašparová vyhrává za tento recept kuchařku Deník Dity P.

Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde.

  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na kroužky
  • hrst cherry rajčat, přepůlené
  • 4 kuřecí prsa, nakrájené na kousky
  • 3 čerstvé červené chilli papričky, nadrobno
  • 10 žampiónů, nakrájených na čtvrtky
  • hrst koriandru, nakrájený nadrobno
  • 3 polévkové lžíce rybí omáčky
  • 1 litr kuřecího, anebo zeleninového vývaru
  • 2 kávové lžičky hnědého cukru
  •  šťáva z limetky
  • 2 stonky citrónové trávy, rozčtvrcené
  • 6 limetkových lístků (čerstvých nebo sušených)
  • 1 polévková lžíce zázvoru, na proužky
  • limetka, pikantní omáčka sriracha na dochucení

1. Na prudkém oleji osmažíme cibuli, chilli, zázvor, citrónovou trávu a kuře.2. Když už maso není růžové, podlejeme vývarem a přidáme rybí omáčku, cukr a limetkové listy. Zamícháme, snížíme oheň a vaříme 10-15 minut.3. Přidáme rajčata a žampióny. Povaříme 2 minuty.4. Přidáme jarní cibulku, polovičku koriandru a limetkovou šťávu. Vaříme další 2 minuty.5. Nakonec z hrnce vybereme citrónovou trávu.6. Podáváme se zbytkem čerstvého koriandru, popřípadě s pikantní omáčkou sriracha a čtvrtkou limetky na dochucení.


  • Vybrali jsme pro Vás